Hånd i jernhånd med militærjuntaen driver nordmannen Jens Arve Varleite møbelproduksjon i den sanksjonsrammede diktaturstaten Burma. Det gir tre hundre burmesere en jobb og gå til, med gratis lunsj og bra arbeidsforhold.
Kjell Magne Bondevik har siden 1997 hatt en stående oppfordring til norsk næringsliv om ikke å handle med militærregimet. 6. mai i 2002 kom beskjeden om at Aung San Suu Kyi var løslatt. Nobelprisvinneren advarer likevel mot å lette på sanksjonene mot Burma før demokrati er innført.
– Burma er i mine øyne et av verdens mest brutale militærregimer og diktatur, sa Bondevik til NorWatch.
I sin forrige statsminister-periode ba Bondevik Tolldirektoratet skrive ut en ekstraordinær rapport over selskaper som hadde innført varer fra Burma i 1997. Statsministeren fikk listen og rettet en skriftlig henstilling til hver enkelt av Burma-importørene – med klar oppfordring om å avslutte samhandelen. Importen gikk kraftig ned påfølgende år og holdt seg forholdsvis lav til og med 1999.
-For en tre års tid siden troppet jeg opp på regjeringsbygget for å møte Bondevik. Det fikk jeg ikke lov til, men jeg fikk snakke med noen andre fra Statsministerens kontor. Jeg fortalte dem at jeg godt kunne legge ned møbelfabrikken i Burma, hvis de mente det ville hjelpe det burmesiske folk. Det ville kostet meg noen millioner, men det kan jeg klare, bedriften har jo ikke vært noen gullgruve allikevel. Men det er en betingelse, fortalte jeg dem: Bondevik må love å ta hånd om fabrikkarbeiderne som da mister jobbene sine. For jeg har mer lojalitet til mine tre hundre arbeidere enn til en norsk regjering som kommer og går. Jeg har ennå ikke fått noen respons på dette tilbudet, sier Varveite.
– Det er veldig viktig at du får med poenget med den norske dobbeltmoralen, sier han til NorWatch, Norge er ei internasjonal hore. I Vietnam, hvor jeg befinner meg nå, kan du ikke nevne ordet demokrati før du blir sperret inne og ikke får se dagslys på minst femten år. Det er ikke noe snakk om å boikotte Vietnam. Og Kina, som Norge oppfordrer til handel, er et mye mer diktatorisk land enn Burma. Se på Aung San Suu Kyi, hun har nå blitt frigitt fra husarresten sin og kan sitte å nippe te på verandaen utenfor luksusvillaen sin ved innsjøen i Yangons Holmenkollås.