- Sakprosa-Brage til Ayesha Wolasmal - 23.11.2024
- Zahid får stipend fra Vestland fylkeskommune - 22.11.2024
- The War That Must Never Be Fought - 22.11.2024
Ifølge NRK har 25-åringen har drevet med ølbrygging i fem år. Nå har han laget øl-oppskrift som inneholder en samisk delikatesse: tørket reinkjøtt.
Ciućka er gift med en sjøsame og bor for tiden i Tromsø. Han forteller at på øl-etiketten skal det stå om samenes historie, med fokus på tap av reinbeiteområder og tvangsslakt av rein. Dette var et krav han satte til bryggeriet.
– Veldig ofte skriver bryggeriene om hva som er bakgrunnen og inspirasjonen til ølen. Jeg bestemmer ikke etiketten, men jeg skal pushe bryggeriet, sier han til NRK.
Nytt og spennende
Erlend Fuglum, direktør for Bryggeri- og drikkevareforeningen (BROD), kaller den nye øltypen for spennende.
– Det skjer jo at man brygger øl av mange forskjellige ingredienser, men jeg må si at reinsdyrkjøtt-øl har jeg aldri hørt om før, sier han til NRK.
Per Mathis Oskal er reineier og kjøttprodusent ved Hjerttind Rein. Han stiller seg positiv til nyoppfinnelsen.
– Positive ting som dette øker potensial for salg, alle ting er med på å dra lasset. Reinkjøtt er stort etterspurt og reinkjøtt-øl er positivt for hele reinkjøtt bransjen, sier Oskal til NRK.