Gaza-demonstrasjoner over hele landet: Anslår opp mot 13.000 mennesker på markering i Oslo

På bildet er Arshad Jamil fra Muslimsk Dialognettverk og imam Mehboob ur Rehman (midten).
Foto: Privat
Lørdag var det demonstrasjoner for fred i Gaza over hele Norge. I Oslo anslås det at 13.000 personer deltok.
Majoran Vivekananthan
Latest posts by Majoran Vivekananthan (see all)

LO, Unio, Den norske kirke, Amnesty og Redd Barna var blant arrangørene da det i over tjue byer og tettsteder ble demonstrert for fred i Gaza. Over 100 organisasjoner og partier sto bak markeringene.

– Gjennom å samle folk på gater og torg viser vi i fellesskap solidaritet med Gaza. Folkelig engasjement er med på å øke presset for at Israel stopper drapene på barn og sivile i Gaza, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik på vegne av alle organisasjonene.

Ingen hendelser i Oslo

Politiet fastslår at det gikk rolig for seg under markeringen på Eidsvolls plass i Oslo.

– Vår jobb er å passe på og sørge for at ting foregår som det skal, sier operasjonsleder Tor Grøttum i Oslo politidistrikt til NTB.

Han sier at det har vært mye folk til stede, noe som skapt noen trafikale utfordringer. Blant annet ble Rosenkrantz’ gate stengt for trafikk.

– Foreløpig er det ingen hendelser, og vi har ikke sett noen tegn til noen motdemonstranter, sier Grøttum.

Klokken 13.55 skrev politiet på (tidligere Twitter) at markeringen i Oslo var avsluttet. De anslår at 13.000 mennesker var til stede utenfor Stortinget. Mange gikk da videre til Operaen.

Tre krav

Etter mer enn to måneder med krig er situasjonen for sivile på Gazastripen katastrofal. Ifølge FN er rundt 18.000 palestinere drept, over 70 prosent av dem er kvinner og barn.

– Uansett politisk farge mener nesten alle i Norge at bombingen av folk i Gaza må stoppe, sier Line Khateeb, leder i Palestinakomiteen til Klassekampen.

Lørdag hadde demonstrantene tre krav: Stopp drapene på barn og sivile i Gaza, forsvar folkeretten og løslat sivile gisler og vilkårlig fengslede.

– Kravene er brede og formulert slik at organisasjoner som ikke ønsker å være politiske, kan tilslutte seg. Vi mener det er viktig å få visst at støtten til palestinerne er enorm i Norge, sier Khateeb.