– De aller fleste barn og unge trives godt på skolen. Det er likevel svært bekymringsfullt at så mange forteller om mobbing. Dessverre er dette en utvikling i samme retning som i fjor. Derfor er vi allerede i gang med tiltak som skal få ned mobbetallene, sier kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) i en pressemelding.
Etter flere år med relativt stabile tall har de siste to årene vist en markant økning i andelen elever som opplever mobbing. Utdanningsdirektoratets årlige elevundersøkelse gjennomføres fra 5. trinn til siste året på videregående skole.
2023-tallene viser at økningen skjer på alle trinn i grunnskolen. 13 prosent av elevene på 7. trinn oppgir at de har vært utsatt for mobbing, mens på 10. trinn er andelen 11 prosent.
Også andelen som opplever mobbing fra voksne, har hatt en klar økning de siste to årene. Elevundersøkelsen viser at 4,9 prosent av elevene på 10. trinn oppgir å ha blitt mobbet av en voksen på skolen, noe som er en økning på 1,9 prosentpoeng fra i fjor.
SV ber regjeringen svare etter mobbetall
SV ber kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) komme til Stortinget for å svare på hva som er regjeringens plan etter Elevundersøkelsen tall om mobbing.
– Vi er fortvilet. Alle elever har rett til å oppleve å ha en trygg hverdag på skolen, og trivsel er helt avgjørende for at elevene skal klare å lære. Elevene skal vite at deres trivsel tas på høyeste alvor, sier utdanningspolitisk talsperson Grete Wold i SV til NTB.
Tidligere samme dag viste Elevundersøkelsen for 2023 en klar økning blant elever i grunnskolen som opplever mobbing.
Utdanningsdirektoratets årlige elevundersøkelse gjennomføres fra 5. trinn til og med siste året på videregående skole.
2023-tallene viser at økningen skjer på alle trinn i grunnskolen. 13 prosent av elevene på 7. trinn oppgir at de har vært utsatt for mobbing, mens på 10. trinn er andelen 11 prosent.
– At stadig flere elever opplever mobbing er noe som må bli tatt på alvor. Å forby mobilen i skolen blir en for enkel løsning på et sammensatt problem.