Første februar er «hijabdagen»

Bandehy skal brenne hijab på Youngstorget i år også

Slik så det ut da Lily Bandehy brant en hijab i sin markering i fjor.
Foto: Skjermdump/Facebook/INyheter
- Jeg brant hijaber i fjor og jeg skal gjøre det hvert år så lenge jeg lever, sier forfatter og debattant Lily Bandehy.

– Jeg brant hijaber i fjor og jeg skal gjøre det hvert år så lenge jeg lever, forteller hun til Dagen.

– Jeg gjør det fordi likestilling er en globalisert kamp, fortsetter hun.

Hun viser til fredsprisvinner Narges Mohammadi, som skriver fra fengselet at hun «tror at globalisering av fred og menneskerettigheter er viktigere og mer effektivt enn globalisering av noen annen sak.»

– Hver dag har tre unge mennesker i snitt blitt henrettet i Iran for demonstrasjon mot hijaben. Og i Vesten skal vi ha hijabdag. Forstår folk motsetningen? Vi kan ikke si at vi støtter iranske kvinner kamp for likestilling mens vi feirer hijabdagen.

– Det blir feil å bruke grusomme erfaringer for å svartmale og generalisere uskyldige mennesker, som ikke har med det iranske regimet å gjøre, svarer Linda Noorm daglig leder i tenketanken Minotenk.

– Som troende muslimsk kvinne savner jeg helt klart et større engasjement blant muslimer mot undertrykkingen av iranske og afghanske kvinner under dekke av islam.

Noor mener det er blasfemi «å tyrannisere mennesker i Guds navn».

– Koranbrenning og karikaturtegninger skaper store reaksjoner, uretten som begås med Koranen i hånden mot kvinner i Iran og Afghanistan burde skape mye større mobilisering. Da ville kanskje ikke Bandehy følt et like sterkt behov for å brenne hijaber, sier Noor til Dagen.