Egenorganisert fotballturnering sliter med pengestøtten

Organisasjonen Sålevending får ikke tilskudd til sin fotballturnering.
Foto: Tommy Sagmoen
– Vi elsker å legge til rette for at ungdom kan møtes på tvers av bydeler og områder, men det virker ikke som Oslo kommune forstår viktigheten av å skape disse møteplassene.

I april arrangerte organisasjonen Sålevending sin andre fotballturnering i løpet av året, hvor de tok imot 250 ungdommer mellom 12-17 år fra alle 15 bydeler i Oslo.

– Vi har klart å skape en møteplass for ungdom på tvers av bydeler og områder i Oslo. Vi står i en situasjon der ungdommer forteller oss at de ikke kan t-banen ut av sitt eget område i fare for å bli banket opp. Derfor er det helt avgjørende at vi legger til rette for møteplasser der de kan møtes for å bryte disse barrierene.

Kamal Saaliti er den andre lederen i Sålevending som har vært med siden oppstarten i 2021. Han forteller at voksne forbilder er nøkkelen for slike arrangementer:

Ungdommene i Oslo er vant til å møte på voksne og jevnaldrende som dømmer dem før de i det hele tatt har begynt å snakke. I skolen snakker man om at ungdom skal bli sett og hørt, men vi sitter med et inntrykk av at alle skoler ikke er like flinke til å opprettholde dette. Her i Sålevending møter vi dem med et smil fra de kommer inn i hallen til de drar hjem, og dette er voksne som virkelig ønsker å se at ungdom lykkes. Det er nøkkelen til en gjensidig tillitt og respekt når de entrer Sålevending sine turneringer.

Vanskelig å få nok midler

Organisasjonen har hatt over 2000 på venteliste, og siden oppstarten av organisasjonen nærmer de seg 10 000 ungdommer på venteliste.

Tallene høres jo helt enorme ut, men vi sitter faktisk med statistikk som bekrefter antallet. Vi skulle gjerne arrangert større turneringer ofte nok, men det har vi ikke nok midler til. Vi har flere stiftelser i ryggen, men får fortsatt mange avslag.

Saliti sier man søkte om penger til Bufdir, og av 26 søkere til Oslo kommune ble vi rangert som nummer 20.

I den forbindelse er jeg fryktelig nysgjerrig på hva som blir prioritert foran oss i en by som er i ferd med gå i total oppløsning hva gjelder ungdomskriminalitet og utenforskap.

Kommet inn et titalls søknader

I avslagsbrevet fra Bufdir står det skrevet:

Vi har lagt stor vekt på kommunens rangering av søknadene. Det har kommet inn 26 søknader fra frivillige og private aktører i kommunen. Deres søknad er rangert som nummer 20. Bufdir kan ikke se at det er noen grunn til å avvike fra kommunens rangering og har på bakgrunn av dette prioritert andre prosjekter i kommune.

Utrop har snakket med Bufdir om avslaget. Terje B. Grytten, avdelingsdirektør tilskudd i Bufdir, svarer følgende:

Kommunen har prioritert dette tiltaket lavere enn andre, og vi ser ikke at det er grunn til at vi skal overprøve kommunens vurdering. Det er svært mange gode søknader i kommunen, og det et ikke mulig å gi tilskudd til alle.