- Snart blir det mer politi i Oslos gater - 18.12.2024
- Forlik om innstramminger i loven om trossamfunn - 18.12.2024
- Tyskland: Merz går til valg på skattelettelser og redusert innvandring - 18.12.2024
Men bruttoledigheten, det vil si summen av helt ledige og arbeidssøkere på tiltak, utgjør 2,4 prosent eller 71.600 personer. Det er 2500 flere enn i april, justert for normale sesongvariasjoner, og tilsvarer 2,4 prosent av arbeidsstyrken, opplyser Nav.
I tillegg var 23.400 personer delvis ledige. Totalt var det dermed 95.000 registrerte arbeidssøkere hos Nav ved utgangen av mai, noe som utgjør 3,2 prosent av arbeidsstyrken.
I løpet av april ble det registrert 11.500 nye arbeidssøkere i Norge. Dette er det høyeste antallet per virkedag siden januar 2022.
Over halvparten er innvandrere
– Hvis vi ser bort fra de to siste årene, må vi tilbake til 2008 for å finne lavere ledighet. Siden nyttår har ledigheten økt svakt og det er forventet at den svake økningen vil fortsette i andre halvår, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte.
Over halvparten, 53 prosent av dem som er registrert som helt ledige og arbeidssøkere på tiltak ved utgangen av mai, har innvandrerbakgrunn. Det er en økning på 32 prosent siden i fjor. Ukrainere utgjør den største gruppen av helt ledige og arbeidssøkere på tiltak, etterfulgt av personer fra Polen.
Bruttoledigheten var høyest i Østfold, med 3,3 prosent av arbeidsstyrken. Troms har den laveste ledigheten, med 1,7 prosent av arbeidsstyrken.
Påvirker neppe renten
Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank sier økningen er beskjeden
– Det er i tråd med forventningene til Norges Bank og påvirker ikke rentebanen, sier han til NTB
Knudsen mener det mest interessante er økningen i ledige stillinger. Det er i dag 8 prosent flere ledige stillinger enn for ett år siden.
– Selv om arbeidsledigheten skulle øke etter hvert, ser vi her en slags buffer som gjør at arbeidsledigheten trolig vil forbli lav.