- Årskavalkaden: Videreført identitetspolitikk formet av teknokrati - 30.12.2024
- Jul i Chile – tradisjoner og familiehygge - 26.12.2024
- Norske mobilselskap outet asylsøkere - 23.12.2024
Ifølge norsk-kineseren skal det nye partiet hete NFP, Norges flerkulturelle parti.
– Underskriftsaksjon er jeg i full gang med, for å få de 5000 som en nødvendige slik at NFP kan registreres som politisk organisasjon. Jeg tror dette er fullt mulig å få til, for jeg har over 5000 venner på Facebook, og flere tusener unike besøkere på hjemmesiden min, sier han til Utrop.
Fra før av er Hai Lee Yang kjent som mangeårig spåmann fra ukebladpressen. Nå ser han behovet for et nytt og flerkulturelt parti i Norge.
– I løpet av et lang yrkesaktivt liv har det vært mange med utenlandsk bakgrunn som har spurt om hjelp på veien. Så har jeg kommet til konklusjonen om at det å ha et eget parti som tar vare på flerkulturelles interesser er veien å gå.
Fokus på integreringspolitikk
– Hva vil det nye partiets hovedfokus være?
– Hovedsakelig på integrering, på å hjelpe de som har utfordringer i det norske samfunnet. Jeg har selv vært nyankommet en gang på 60-tallet fra Hong Kong, og kjenner til hindringene som man må gjennomgå.
Lee Yang har selv hjulpet folk i en årrekke med oppholdstillatelser.
– Jeg har vært tolk for UDI og politiet, vederlagsfritt, og vil nok si at jeg kjenner godt til integreringsfeltet.
– Frp for innvandringskritiske
Lee Yang var i en årrekke medlem i Frp. på et tidspunkt hvor partiet hadde en innvandringsliberal fløy.
– Frps politikk på feltet er nok blitt mer restriktiv. Jeg ble med fordi jeg ville jobbe fra innsiden av og åpne sinn. Men nå ser jeg at partiet har blitt mer innvandringskritiske, noe som er litt synd. Vi lever tross alt i en verden som blir mindre, og hvor vi er nødt til å en fungerende flerkulturelt samfunn, også her hjemme.
Ikke første gang
Lee Yangs politiske prosjekt med eget innvandrerparti har vært prøvd tidligere i 2006-07 med Innvandrerpartiet, som ble startet opp av Mohan Singh Varma og Moussa El-Hage.
Innvandrerpartiet stilte liste i Oslo ved kommunestyrevalget 2007 og fikk 329 stemmer
– Når man hører at Arbeiderpartiet, Høyre og Venstre sier at de også er innvandrerpartier, da ser jeg at det virkelig er behov for et parti som vårt. Oslo har 20 % innvandrerbefolkning, men det er bare når det er valg at politikerne tenker mye på innvandrerne, sa Varma til Utrop i et intervju i 2007 før valget.
Om underskriftsaksjonen ikke rekker fristen til neste stortingsvalg, ser han NFP som en langsiktig satsing.
– I 2027 er det kommunevalg, og i 2029 stortingsvalg på nytt. Jeg håper vi da kan ha et parti hvor vi kan stille opp.
Vil ikke fokusere på identitet
I Sverige og Nederland har egne identitetsbaserte innvandrerpartier dukket opp, som Nyans og Denk.
Nyans mener også Socialdemokraterna har forrådt minoritetene i landet.
– Socialdemokraterna har tatt våre stemmer for gitt. Jeg skulle gjerne sett at andre partier tok våre saker på alvor, men det gjør de ikke. Derfor må vi engasjere oss, sier partisekretær i Nyans, Rami Hussein til NRK.
Her hjemme har Oslo Aps Kamzy Gunaratnam uttalt seg kritisk.
– Jeg vil ikke at Norge skal være et land der enkeltgrupper skal ha egne partier. Styringspartiene har et ansvar for å inkludere og representere hele befolkningen, sier hun.
Lee Yang avviser overfor Utrop at NFP blir et slikt parti.
– Vi skal være et parti for innvandrere, flerkulturelle og alle andre som vil engasjere seg, uansett bakgrunn. NFP skal ikke fokus på etnisitet eller religiøs tilhørighet. Jeg tenker det er på tide at vi får inn et parti som fokuserer på mangfoldet blant innvandrere.