- Sakprosa-Brage til Ayesha Wolasmal - 23.11.2024
- Zahid får stipend fra Vestland fylkeskommune - 22.11.2024
- The War That Must Never Be Fought - 22.11.2024
Fribyforfattere forteller om sitt forhold til Pride og hvordan det er å være LHBT+-person i Norge.
Benyamin Farnam er en iransk dokumentarfilmskaper, fotograf og forfatter. Han kom til Norge som fribyforfatter i 2018, og er i dag styreleder i organisasjonen Salam, som arbeider for skeives rettigheter.
– Pride har i stor grad blitt en overfladisk og kommersiell seremoni. Jeg mener at Pride er en arv fra kampene til våre homofile og lesbiske venner, som kjempet for rettighetene sine mot undertrykkende systemer. Vi må ha mer av det og mindre kommersielt. Derfor handler skeiv politikk om å frigjøre alle mennesker og skape en rettferdig verden, sier han til Norsk PEN.
Farnam mener at den skeive bevegelsen også må stå sterkere sammen opp mot frigjøringsbevegelser, antikrigsbevegelser og feministiske bevegelser.
– Frigjøring er ikke mulig før alle undertrykkende strukturer er borte. Vi trenger en global skeiv bevegelse som bekjemper alle former for utnyttelse, rasisme og diskriminering, sier han.
Utfordringer med å være flerminoritet
Wesam Almadani er en palestinsk forfatter og menneskerettighetsaktivist. Hen kom til Norge som fribyforfatter i 2018, og har arbeidet for LHBT+-rettigheter i mange år.
– For meg er Pride veldig meningsfylt og personlig. Det minner oss om at vi ikke er alene og at vi tilhører et stort, støttende fellesskap. Det gir en pause fra hverdagen. Det gir oss muligheten til å komme sammen for å feire vår identitet, snakke om utfordringer, finne løsninger og stå sammen med hverandre, skulder til skulder.
Å være LHBT+-person, en etnisk minoritet, aktivist – å tilhøre flere utsatte grupper – kan være svært utfordrende, forteller Wesam.
– Skeive individer med minoritetsbakgrunn møter ofte trakassering i det offentlige, inkludert kommentarer som «Gå og endre landet ditt». Jeg har vært utsatt for dette mange ganger.
Stolthet mot skam
Amani AboShabana er en egyptisk forfatter, poet og blogger, som kom til Norge som fribyforfatter i 2020.
– Ordet «Pride» er det motsatte av ordet «Skam». Mange skeive ble lært opp til å skamme seg over hvem de er. Jeg måtte lære å like meg selv. Ved å delta i Pride-paraden støtter jeg også alle de som ikke kan si noe om seg selv, de som fortsatt kjemper for egne rettigheter og for å få være den de er.
Fortsatt vanskelig å snakke om legning
Selv om hun påpeker at hun i Norge er omgitt av støttende mennesker fra hele verden, synes hun fortsatt det er skremmende å snakke åpent om legningen sin.
– Hver gang jeg snakker på en scene, møter jeg frykten for avvisning og isolasjon, ikke bare fra arabiske personer, men også fra det bredere samfunnet, på bakgrunn av rasisme, sier hun.
Rasisme kan føre til både fysisk og psykisk smerte, forteller Amani.
– Selv om jeg later som om jeg ikke bryr meg, er en del av meg fortsatt redd for rasistisk handlinger eller rasistiske ord som kan rettes mot meg når som helst.