Antirasistiske protester i flere engelske byer

Tusener av mennesker samlet seg lørdag til protester mot rasisme i en rekke britiske byer etter uroen denne uka som ytre høyre har fått skylden for.

Venstreorienterte og antirasistiske organisasjoner arrangerte protester i London, Glasgow, Manchester og en rekke andre små og store byer. Folk bar plakater med tekster som «Nei til rasisme» og «Flyktninger velkommen. Stans ytre høyre».

I Belfast i Nord-Irland, der det har vært uro og opptøyer i en uke, deltok 15.000 mennesker i markeringen i en marsj som ble avsluttet ved byens rådhus.

Marsjen ble arrangert av 120 ulike grupper etter at et tusentall antirasister samlet seg til en motdemonstrasjon mot flere hundre innvandringsmotstandere fredag kveld.

Voldelige protester oppsto i en rekke britiske byer etter at tre små jenter ble drept i et knivangrep i Southport utenfor Liverpool for snart to uker siden. Falske rykter på sosiale medier om at gjerningsmannen var muslim eller båtflyktning fyrte opp under opptøyene.

Innvandringsfiendtlige demonstranter angrep moskeer og hoteller som huset asylsøkere, og gikk også løs på politiet, biler og butikker.

Kong Charles roste alle som i løpet av uka deltok i protester og andre aksjoner for å bidra til å dempe uroen. I en telefonsamtale med statsminister Keir Starmer fredag takket han politiet og nødetatene for deres arbeid med å gjenopprette orden.

Det var frykt for sammenstøt lørdag mellom ytre høyre og antirasister, men de siste dagene har de innvandringsfiendtlige demonstrasjonene avtatt. Myndighetene tror det er fordi 700 mennesker er pågrepet og flere dømt til lange fengselsstraffer.

I Belfast i Nord-Irland gransker imidlertid politiet en hendelse der en bensinbombe ble kastet mot en moské natt til lørdag. Hendelsen etterforskes som rasistisk motivert hatkriminalitet.