- Norske mobilselskap outet asylsøkere - 23.12.2024
- – Jeg tenker på hvordan vi tar imot «de nye» i Norge - 23.12.2024
- Utenlandske lastebilsjåfører får Vegvesen-app på engelsk - 22.12.2024
Nå er de mann og kone.
Ifølge programmet skulle vielsesseremonien starte klokken 13.00, men klokken var omtrent blitt 14 da Märtha Louise gikk inn i vielsesteltet.
Gjestene ventet lenge på bruden, som ankom teltet skjult av et hav av hvite duker. Man kunne allikevel få et lite glimt av bruden i en åpning i duken, i TV 2s direktesending.
Märtha Louise var ikledd en tradisjonell hvit brudekjole, mens Verrett var på sin side ikledd en sort smoking.
Ut av duken kom også kjendisstylist Jan Thomas, som har stylet prinsessens hår.
Under duken kan man også skimte en kvinne i en kjole som ligner på de vi så Märthas døtre i. TV 2s bilder viste at det var Maud Angelica som førte sin mor inn i teltet.
Vielse med kulturblanding
Etter at de to hadde hverandre sitt ja, kom etter hvert gjestene ut av teltet på Vinjevollen.
Først kom medlemmene av den norske kongefamilien, etterfulgt av sine kongelige kolleger fra Sverige og Nederland. De vinket til alle de oppmøtte, før de gikk inn en egen sideinngang til Hote Union, der bryllupsfesten fortsetter.
Deretter ble den røde løperen rullet ut for gjestene for øvrig. Først kom de sju brudepikene og svennene. Prinsesse Märtha Louises eldste søskenbarn, Haakon Lorentzen, sønn av avdøde prinsesse Ragnhild stoppet for å gi NRK en kommentar til hvordan vielsen var:
– Spennende, rørende og annerledes, sa han, og la til at det var en fin miks av brudeparets kulturer.
– Spesiell og høytidelig
Ifølge TV-personlighet Lilli Bendriss var nesten ikke et eneste øye tørt.
– Tårene rant på de fleste. Jeg vet ikke om jeg har noe sminke igjen, forteller en festkledd Bendriss til NTB etter vielsen.
De mange internasjonale gjestene i prinsessebryllupet gjorde opplevelsen ekstra spesiell, forteller Bendriss, som selv har kjent bruden i en årrekke.
– Jeg har aldri vært i et sånt bryllup før. Vennene fra Los Angeles er veldig åpne. De responderer, ler og klapper, sier hun om Märtha og Dureks amerikanske venner.
Overveldet prinsesse
– Jeg er overveldet! Det var fantastisk, sier Märtha Louise om vielsen til NTB.
Brudgommen er også tydelig betatt av sin nye kone.
– Hun er den mest fantastiske og vakre kvinnen, og jeg er så glad for at jeg har gitt mine bryllupsløfter til henne, sier Verrett til NTB.
– Utypisk og banebrytende
Linda Noor fra tenketanken Minotenk synes det har vært interessant å følge med på reaksjonene på sosiale medier i helgen.
– Mange med flerkulturell bakgrunn hyller prinsesse Märtha for å gå sine egne veier og ikke bry seg om å bryte ganske gammeldagse forventninger til prinsesserollen og kongefamilien. Jeg tror også mange med flerkulturell bakgrunn kan kjenne seg igjen i å ha et overdådig bryllup med innslag som overgår alt annet vi har sett fra kongelig hold før. Det var mye farger, livlig dans og et betydelig større mangfold blant gjestene enn vi er vant til, sier hun til Utrop.
Hun viser også til at kongefamilien er svært populære blant personer med innvandrerbakgrunn, grunnet deres folkelige og veldig inkluderende væremåte.
– Kongefamilien har også selv innvanderbakgrunn og med Märthas ekteskap med Durek, tror jeg enda flere vil identifisere seg med dem. Religiøst skiller også Märtha og Durek seg ut, og det er litt forfriskende i et stadig mer sekularisert Norge. Ikke minst er det også veldig mye sterke og inderlige kjærlighetsuttrykk, som er litt utypisk norsk.
Innvandring som del av kongehuset
I likhet med amerikanske Verrett har også Norges kongehus fra før av hatt flerkulturelle innslag. Under Norgesveldet (Norges storhetstid) på 12- og 1300-tallet hadde man sterke forbindelser til andre europeiske monarkier. Norge hadde fra 1335 til 1363 Blanka av Namur (født i det nåværende Belgia) som dronning etter at hun giftet seg med Magnus VII.
Så fulgte flere hundreår, hvor Norge var underlagt danske og svenske monarker før unionsoppløsningen i 1905. Norges første konge etter selvstendigheten og unionsoppløsningen med Sverige var en danskfødt prins som skiftet navn til Haakon VII (1872-1957) da han ble valgt til Norges konge. Sønnen, som senere ble til kong Olav V (1903-1991), var også dansk prins, og født i Appleton House. Under annen verdenskrig, mens Norge ble okkupert av Tyskland, var kongefamilien også i eksil i Storbritannia.
I 2016 kom kong Harald V med sin berømte tale om nordmenn og norsk mangfold, og hvor han også snakket om å være tredjegenerasjonsinnvandrer.
Fakta om Durek Verrett
* Durek Verrett og Märtha Louise bekreftet i mai 2019 at de var i et forhold. 7. juni 2022 opplyste paret at de er forlovet.
* Beskriver seg selv som healer, åndelig veileder og sjaman på sin egen nettside.
* Født 17. november 1974 i California i USA.
* Hadde i 2019 et samarbeid med Märtha Louise som omfattet foredragsturneen «The Princess and the Shaman».
* Samme år kom boken hans «Spirit Hacking», som ble sterkt kritisert blant annet fordi Verrett skrev at kreft er «selvpåført» og et resultatet av at vi ikke lenger ønsker å leve.
* Cappelen Damm stanset utgivelsen av boken etter «etiske vurderinger», mens Lille Måne Forlag senere ga den ut.
* Det ble også bråk da Verrett i 2022 hevdet at en spesiell medaljong gjorde ham frisk etter at han ble smittet av korona.
* Verrett bor i dag i Los Angeles halvparten av tiden, og resten av tiden i Norge sammen med Märtha.
* Verrett har flere ganger sagt at han kunne tenke seg å flytte til Norge. Han og Märtha kjøpte en bolig sammen på Stabekk i oktober i fjor.