Etiopiernes tapte sak

Ezana Abebe møtte statsminister Jonas Gahr Støre tidligere i år.
Foto: Privat
I 19 år bodde Alemayehu Hirpo, også kalt Alex, på ulike asylmottak. De siste årene har Ringsaker Mottakssenter vært hjemmet hans. Men en dag på vårparten kom politiet på døra og hentet ham med makt.

51-åringen ble internert på Trandum sammen med 16 andre etiopiere. Framtiden så høyst usikker ut for musikeren Alex Hirpo. Etter flere måneder i uvisshet ble han løslatt fra Politiets utlendingsinternat mot meldeplikt hos politiet. Tre av etiopierne hadde allerede blitt tvangsreturnert. 

I forrige uke ble Alex på nytt hentet av politiet, siden løslatelsen i mai har han bodd på Norsk Folkehjelps mottak på Flisa. Det som skapte et stort engasjement og mobilisering for en liten gruppe lengeværende asylsøkere fra Etiopia skulle vise seg å bli en tapt sak. Denne uka blir trolig Alex og flere andre etiopiere satt på flyet til Addis Abeba etter at etiopiske myndigheter skal ha verifisert identitet deres. 

Tilsynsrådet for tvangsreturer og utlendingsinternatet skriver i et brev til Politiets utlendingsenhet (PU) at de er kritiske til bruken av utenlandske tjenestemenn på Trandum. Tilsynsrådet anser praksisen som problematisk. Til Klassekampen i juni sa justisminister Emilie Mehl at avtalen som regulerer hvordan Norge samarbeider med det etiopiske regimet om retur, er hemmelig. Flere av de internerte vi har snakket med forteller at de ikke fikk ha advokat til stede i møtet med etiopiske tjenestemenn. Advokatkontoret Sulland har sendt en klage til Sivilombudet om denne saken.  

Etter at klima – og miljøvernminister Andreas Bjelland Eriksen besøkte Etiopia i februar har det blitt fortgang i retursamarbeidet mellom Norge og Etiopia. Men departementet benekter at det er en kobling mellom den norske bistanden til bevaring av tropisk skog, og returavtalen for asylsøkere. 

Regjeringen med justisministeren i spissen lyttet ikke til 13 tidligere statsråder som har skrevet et innlegg til støtte for etiopierne.

Regjeringen med justisministeren i spissen lyttet ikke til 13 tidligere statsråder som har skrevet et innlegg til støtte for etiopierne. Det tas ikke hensyn til FNs høykommissær for flyktningers (UNHCR) anbefalinger, heller ikke at Utenriksdepartementet (UD) fraråder reiser som ikke er strengt nødvendig til deler av Etiopia for norske statsborgere fordi sikkerhetssituasjonen i landet er «flytende og kompleks». 

Etiopierne har en sterk tilknytning til Norge, og de er godt integrerte i lokalsamfunn rundt om i landet. Noen har etablert et familieliv og flere har barn. «Det bør være rom for å finne alternative løsninger, særlig der hvor det er mer enn ti års opphold i Norge», sier Jon Ole Martinsen i Noas til Nettavisen.

Utsendelsen av etiopiere får også Dag Inge Ulstein (KrF) til å reagere. Han mener at menneskelige hensyn og tilknytning til riket må veie sterkere. «Innvandringsregulerende hensyn trumfer det menneskelige», sier han til Sunnmørsposten

Alex lengter tilbake til det lille «studioet» på Ringsaker. Så lenge han kan huske har han sunget og spilt. Etter hvert ble han en populær og berømt musiker i Etiopia, og i årevis reiste han verden rundt med sin musikk. Mange av tekstene hans handler om fred og kjærlighet mellom mennesker. Nå håper han på fred i Etiopia, men også i resten av verden. 

Etter å ha tilbrakt snart 20 år på asylmottak, kunne Alemayebu Hirpo blitt bitter på norske myndigheter. Men det er han ikke. Han forteller at da han kom til Norge var han svært syk og lå i koma i flere dager. «Takket være min tro, myndighetenes velvilje og et godt helsevesen overlevde jeg så vidt», forteller han. 

«Troen gir meg styrke og håpet kan ingen ta fra meg, og Gud vil hjelpe meg», sier Alex bestemt. 

Nå trenger han all den styrken han kan få. Men denne gangen kan ikke Alex sette sin lit til norske myndigheter.

Styrke trenger også Ezana Abebe som nylig ble tvangsreturnert til Etiopia etter å ha levd 22 år av livet sitt i Norge. Hans åtte år gamle datter gråter og sier at hun ikke forstår hvorfor pappa skal sendes ut av landet. 

Er det til barnets beste?