Kilder: Høyrevridning i nytt fransk regjeringsforslag

Michel Barnier har fått oppgaven med å sette sammen en ny regjering.
Foto: Wikicommons/European Parliament
I statsminister Michel Barniers forslag til ny fransk regjering inngår en innenriksminister fra konservative Les Républicains, opplyser kilder til AFP.

Statsministeren var torsdag kveld i møter med president Emmanuel Macron i Elyséepalasset i et forsøk på å få slutt på måneder med en fastlåst politisk situasjon.

ifølge nyhetsbyrået AFP kan det bli nye fjes å se i de fleste sentrale posisjoner. Det er ikke kjent når lista over foreslåtte statsråder offentliggjøres, men et sannsynlig tidspunkt er tidlig fredag.

Som utenriksminister foreslår Barnier nåværende europaminister Jean-Noel Barrot, opplyser kilder nært på fraksjonen til Macrons parti Renaissance til AFP.

Flere kilder opplyser at Barnier til posten som innenriksminister foreslår Bruno Retailleau, som er hans partifelle i høyrepartiet Les Républicains og leder deres fraksjon i det franske senatet. Å få styre innenriksdepartementet, som tar hånd om blant annet politiet og innenrikssikkerhet, vil være en stor seier for høyresiden.

En sentral statsråd som sies å bli værende, er forsvarsminister Sébastien Lecornu, som skal ha et nært og tillitsfylt forhold til president Macron.

Presidenten kan legge ned veto mot forslagene fra statsminister Barnier, men på dette tidspunktet vil noe slikt føre til enorme gnisninger mellom dem.

Et nyvalg i juli ga ingen av partiene eller grupperingene flertall i nasjonalforsamlingen, og tidligere denne måneden fikk Barnier oppgaven med å forsøke å bryte opp den fastlåste situasjonen.

(©NTB)