Hemlock – Giftkjeks:

Almin Martin marginalisere oss som ønsker å praktisere vår tro

Hvordan kan jeg stole på et samfunn som ikke aksepterer meg for den jeg er? Spør Islam B. Aliev i dette innlegget.
Foto: Privat
Almin Martins påstander et klart eksempel på hvordan fordommer og feilaktige antakelser brukes for å marginalisere oss som ønsker å praktisere vår tro, skriver  Islam B. Aliev.

Jeg leste innlegget til Almir Martin hvor han mener at «krav om bønnerom på skolen kommer ofte hånd i hånd med åpenlys homofobi og antisemittisme» og det fremstår som et klart eksempel på hvordan fordommer og feilaktige antakelser brukes for å marginalisere oss som ønsker å praktisere vår tro. Fordommer fører til urettferdig behandling, og vi ungdommer blir ofte ofrene. 

Hvordan kan jeg stole på et samfunn som ikke aksepterer meg for den jeg er? Hvordan skal vi kunne leve uten fordommer når det er dine fordommer som driver urettferdig behandling? 

 Du påstår at noen ungdommer føler seg presset fordi en annen ungdom ber. Men for å beskytte én ungdoms følelse av skyld, skal du nekte en annen ungdom å praktisere sin tro? Hvem skal beskytte hans følelser? Friheten til å velge og praktisere sin tro, er ikke det noe vi alle burde få? 

For kort tid siden ble ytringsfriheten brukt for å forsvare handlinger som krenker nesten 2 milliarder mennesker. Nå bruker du ord som “homofob” og “antisemittisk” for å nekte en muslim å be. Ved å bruke slike store begreper, lures folk til å tro at dine subjektive meninger er sannheten, som Ali Qasim påpekte.

Vi muslimer møter ofte negativ holdning fra folk som ikke forstår vår religion, noe som fører til at vi føler oss utenfor i samfunnet.

Vi muslimer møter ofte negativ holdning fra folk som ikke forstår vår religion, noe som fører til at vi føler oss utenfor i samfunnet. Når du skriver innlegg som antyder at våre behov ikke er legitime, bidrar du til den splittelsen du hevder å ville motvirke. Europa, som er så stolt av sin toleranse, mister sitt fokus straks en ung gutt spør om et bønnerom.

 Det er også sagt at lærere er redde for å ytre sine meninger i frykt for å bli stemplet som rasister, men hva er det dem lærer elevene? Er det tekster skrevet av ikke-muslimer om muslimer? Eller er det provoserende innlegg som det du skriver, Almir Martin? Folk som deg er grunnen til at minoritetsungdom ikke har tillit til myndighetene. Vi vet at dine påstander ikke er faktabasert, men de som ikke har annet enn media som kilde til informasjon, vil ikke forstå dette, og det skaper fordommer og segregering i samfunnet 

 Når det gjelder segregering på skolene, som gjennom matlagingstimer, hvor vanskelig er det å kjøpe inn halal-kjøtt for alle elever Dette ville ikke bare unngått forskjellsbehandling, men også fremmet inkludering. Eller er du redd for at muslimske ungdommer skal føle seg inkludert?

 Jeg ser også at du nevner at mange elever føler seg presset til å faste og be. Men for å beskytte noen få som føler press, vil du nekte majoriteten av muslimer muligheten til å praktisere sin tro? Mye av fordommene mot muslimer kommer fra folk som deg, eller fra eks-muslimer som ikke klarte å finne seg til rette i religionen og dermed bestemte seg for å ødelegge for alle andre.

 Jeg har alltid blitt fortalt at jeg må integrere meg i det norske samfunnet. NDLA beskriver integrering som å passe inn samtidig som man beholder sin kulturelle identitet. Men jeg føler at jeg blir tvunget til å legge bort min identitet. Jeg blir bedt om å ikke be, ikke faste, eller ikke spise halal, bare fordi det plager noen at jeg er annerledes.

Du snakker om press og påstår at vi muslimske ungdommer presser andre. Men hva med presset vi selv opplever? Press til å drikke, til å være med på ting vi ikke ønsker, og til å undertrykke vår tro for å passe inn? Hva med veganerne som velger bort kjøtt for dyrevelferdens skyld? Skal vi stoppe opp kjøtt i kantinene, sånn at veganere ikke blir såret av at andre spiser kjøtt? 

 Det er en enorm dobbeltmoral når det kommer til muslimer. Jeg har vokst opp med å bli møtt med stygge blikk, og dette gjelder mange av mine venner også. Etter å ha delt våre erfaringer med en journalist om hvordan det er å leve som muslim i Norge, fikk vi spørsmålet: “Hvordan har dere tillit til dette landet?”

Det spørsmålet vil jeg sende tilbake til deg, tidligere mangfolds rådgiver Almir Martin. Hvordan kan jeg ha tillit til deg og andre som deg, når du aktivt jobber for å undergrave mine verdier og min rett til å praktisere dem?