Egeland frykter ny stor flyktningkrise

Generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland advarer om en ny flyktningkrise.
Foto: Flyktninghjelpen
Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland frykter en utvikling som i 2015, da det kom en million flyktninger og migranter over Middelhavet til Europa.

– Forrige gang det var massive flyktningstrømmer fra Syria til Libanon, samtidig som det var redusert nødhjelp og beskyttelse for flyktninger og sivilbefolkning, fikk vi en million flyktninger og migranter over Middelhavet og inn i Europa. Dette skjedde i 2015, og som følge av en lignende utvikling som nå, skriver Egeland i en epost til Nettavisen.

De siste dagene har krigen i Midtøsten eskalert. Israel har gjennomført store angrep i Libanon, rettet mot Hizbollah, og tirsdag kveld svarte Hizbollah-allierte Iran med et stort rakettangrep mot Israel. Mange frykter nå at Midtøsten står foran en stor regional krig.

– Hvorvidt det faktisk blir en ny folkevandring mot Europa vil avhenge av hvor lang tid bombardementet varer, og hvorvidt Europa og andre givere investerer i hjelpearbeidet. Fortvilede familier vil ikke vente på å gå til grunne. De vil søke beskyttelse og hjelp. Det ville du og jeg også gjort, understreker Egeland.

Han ber Norge stille en ny hjelpepakke til disposisjon for Libanon og ta initiativet til en giverlandskonferanse.

(©NTB)