Statsbudsjettet: Røde Kors reagerer kraftig på kvoteflyktning-tall

Ukrainske flyktninger på flukt. Antallet ventes å fortsette å øke i 2023. Foto: Arorae - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=116304633
I statsbudsjettet foreslår Justis- og beredskapsdepartementet å redusere
Foto: Foto: Arorae - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=116304633
Regjeringen foreslår å redusere antallet overføringsflyktningeri statsbudsjettet. Røde Kors reagerer kraftig.

For å få til en kontrollert og bærekraftig innvandring, foreslår derfor regjeringen å redusere antallet kvoteflyktninger fra 1 000 for inneværende år til 200 for 2025, ifølge en pressemelding fra Justis- og beredskapsdepartementet.

– Vi er nødt til å redusere antallet overføringsflyktninger for å sikre en god integrering av flyktninger som kommer til Norge, sier justisminister Emilie Enger Mehl.
Foto : Ragne B. Lysaker/Senterpartiet

– Regjeringen er opptatt av å ha en kontrollert og bærekraftig innvandring til Norge. Det handler om at vi ikke kan ta imot flere enn vi evner å integrere. Kapasiteten ute i kommunene nærmer seg bristepunktet. Derfor er vi nødt til å redusere antall overføringsflyktninger nok en gang for å sikre en god integrering av flyktninger som kommer hit. Kvoten var på 3.000 da jeg overtok som statsråd. I lys av ankomsttallene til Norge, mener jeg nå at 200 er et riktig nivå for 2025, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp).

Strammer inn på familieinnvandring

Reduksjonen i antall overføringsflyktninger kommer kort tid etter at regjeringen strammet inn ordningen med midlertidig kollektiv beskyttelse for personer fordrevet fra Ukraina. Parallelt jobber regjeringen også med innstramminger i regelverket for familieinnvandring.

– Jeg er opptatt av at Norge ikke skal ha et innvandringsregelverk som er mer attraktivt enn sammenlignbare land. En egen bestemmelse som åpner for familiegjenforening for enslige, eldre foreldre med voksne barn i Norge, er noe kun et fåtall andre land i Europa har. Våre erfaringer viser at det ofte kommer personer med store helseutfordringer, som velferdsstaten må ta seg av. Et grunnleggende hensyn bak familieinnvandring er at man skal kunne forsørge seg selv for å sikre god integrering.

Kraftig kritikk

I en uttalelse til Utrop reagerer Røde Kors kraftig på at regjeringen kun vil la 200
kvoteflyktninger komme til Norge neste år.

– Kvotesystemet er en av få trygge veier til Norge for barn og voksne på flukt, sier Anne Bergh, generalsekretær i Norges Røde Kors.
Foto : Olav A. Saltbones/Røde Kors

– Kvoten ble halvert i år, og i forslag til statsbudsjett for 2025 vil regjeringen kutte ytterligere, sier generalsekretær i Røde Kors, Anne Bergh.

Hun utdyper videre:

– Kvotesystemet er en av få trygge veier til Norge for barn og voksne på flukt, og gir Norge mulighet til å bidra til en mer human behandling av verdens flyktninger. Vi ber Stortinget sørge for at Norge tar internasjonalt ansvar og øker antall kvoteflyktninger i 2025.

Utrop har kontaktet Justis- og beredskapsdepartementet for tilsvar