Åpenhetsprisen går til Leo Ajkic og Randi Rosenqvist

Leo Ajkic får prisen på grunn av arbeidet med serien «Leo og de farlige» der han møter mennesker som har begått alvorlig kriminalitet.
Mental Helses Åpenhetspris i år tildeles programleder Leo Ajkic og rettspsykiater Randi Rosenqvist for deres søkelys på psykisk helse i kriminalomsorgen.

Åpenhetsprisen gis til en person, organisasjon eller gruppe som har gjort en ekstra innsats for å øke kunnskapen om psykisk helse, skriver organisasjonen Mental Helse.

– Sammen er de to sterke og tydelige stemmer som tar opp et tema som er fullt av dilemmaer, men samtidig får de oss til å se at det handler om menneskeskjebner, og at ingenting er svart-hvitt, sier landsleder i Mental helse, Ole-Marius Minde Johnsen, i en pressemelding.

Vil forebygge utenforskap

Ajkic har denne høsten vært aktuell med NRK-programmet «Leo og de farlige». Der har han møtt innsatte som soner i fengsel på ubestemt tid. Juryen kaller serien for en rå og ærlig beskrivelse av draps- og voldsmenn.

– Det er en stor ære å få denne prisen og bli anerkjent for arbeidet jeg gjør. Den største prisen er at folk har sett «Leo og de farlige». Åpenhetsprisen gjør det også mulig for meg å jobbe videre med å belyse viktige temaer og bidra til å forebygge utenforskap, sier Ajkic.

– Trenger tro på at livet kan endres til det bedre

Randi Rosenqvist har jobbet med rettspsykiatri og fengselspsykiatri i 40 år. Hun donerer prispengene til organisasjonen Way Back, som hjelper innsatte til å komme ut i sivilsamfunnet etter soning.

– Som alle andre trenger innsatte meningsfulle relasjoner. De trenger å oppleve mestring og få en tro på at livet kan endres til det bedre. Dette er noe hele sivilsamfunnet må støtte opp om, sier hun etter å ha fått prisen.

Ajkic gir prispengene til Femti-71, som jobber med forebyggende arbeid for unge i Bergen gjennom blant annet hiphop, basketball og matlaging. Målet er å forhindre utenforskap.

(©NTB)