Journalistflyktninger på kurs for å takle traumene fra Gaza

Norsk Journalistlag arrangerer kurs for palestinske flyktninger.
Foto: Norsk Journalistlag
Tidligere denne uka inviterte Norsk Journalistlag en gruppe kvinnelige journalister som har flyktet fra Gaza, til workshop i Kairo.

– De er så desperate, forteller kursleder Cherine.

– De drømmer om en dag å vende tilbake til Gaza. Selv om hjemmene deres ikke lenger eksisterer.

Seksten palestinske journalister deltok på workshopen. Den er del av Norsk Journalistlags internasjonale prosjekter, støttet av Norges utenriksdepartement.

Målet med kurset var å hjelpe deltakerne til å bearbeide traumene sine.

– To av journalistene var såret i krigen. Den ene mistet nesten beinet, den andre ble vansiret i ansiktet etter at hjemmet hennes raste sammen. Hun var nær ved å miste sin lille datter, men datteren overlevde – selv om hun mistet den ene armen.

Stresslindring på programmet

Måneder etter at journalistene kom seg ut av konfliktsonen, hjemsøker traumene dem fortsatt. Situasjonen for kvinnene er spesielt vanskelig, fordi de ofte bærer det fulle ansvaret for familiene sine.

Den første workshop-dagen inneholdt blant annet ulike aktiviteter og metoder for å lindre stress og psykisk press – og palestinske folkesanger. Den andre dagen ble det holdt kurs i førstehjelp og digital sikkerhet for journalistene.

Nå har de palestinske journalistene på workshopen fått et nettverk der de kan utveksle støtte og ha et fellesskap utenfor Gaza – for å hjelpe dem videre.