Frikjent for drap på ubevæpnet svart mann i Storbritannia

En britisk politimann i 40-årene er frikjent for drapet på en ubevæpnet svart mann i London for to år siden.

Politibetjenten ble tiltalt i september i fjor, og etter en tre uker lang rettssak ble han mandag frifunnet av en jury.

24 år gamle Chris Kaba ble 5. september 2022 skutt og drept etter at bilen hans hadde blitt stanset i forbindelse med etterforskningen av en skyteepisode fra dagen før. Bilen ble omringet av politibiler, og Kaba forsøkte å flykte, før han ble skutt i hodet av den tiltalte politimannen. Han døde umiddelbart.

Påtalemyndigheten mente at politimannens avgjørelse om å løsne skudd ikke var berettiget. Politimannen har imidlertid sagt at han anså Kaba som en trussel for flere av politibetjentene til stedene.

– Intensjonen min var å stoppe bilen, som jeg trodde var i ferd med å kjøre på kollegaene mine, sa politimannen i retten. Han sa også at han ikke mente å drepe Kaba, men at han bare ønsket å uskadeliggjøre ham.

Saken førte til beskyldninger om institusjonalisert rasisme i London-politiet. Tiltalen førte også til at over 100 politifolk la ned våpnene sine i protest.

Politifolk i Storbritannia er som regel ikke bevæpnet. I London er bare én av ti politifolk bevæpnet, og de som er det, har gjennomgått spesiell opplæring.

(©NTB)