- Aydar og Moxnes videre – Rana skvist ut - 22.11.2024
- Norsk-britisk eks-politiker blir LO-økonom - 21.11.2024
- Norsk UD kutter i støtten til Oslo Freedom Forum - 21.11.2024
– I skrivende stund mener verken UDI eller Une at den generelle sikkerhetssituasjonen i Libanon er så alvorlig at plikten til å returnere dit må suspenderes for enhver, skriver justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) i et skriftlig svar til Stortinget.
Bladet Vesterålen har i flere artikler skrevet om en mor og hennes barn på åtte og 13 år i Lødingen kommune i Nordland som skal returneres til Libanon.
Familien kom til kommunen i juni 2022. De fikk frist om å forlate landet innen 28. august, men de har ennå ikke blitt uttransportert av politiet.
Samtidig herjer krigen i Libanon. Senest mandag ble seks mennesker, deriblant et barn, drept i et israelsk angrep mot byen Baalbek øst i Libanon.
Søndag ble en rekke bygninger i hovedstaden Beirut lagt i grus i israelske bombeangrep.
– Godt kjent med situasjonen
Utenriksdepartementet oppfordrer gjennom sine reiseråd norske borgere i Libanon om å forlate landet, og de fraråder alle reiser dit.
Men Utlendingsdirektoratet (UDI) og Utlendingsnemnda (Une) mener at situasjonen er trygg nok for retur av asylsøkere som har fått avslag.
– UDI og Une er godt kjent med situasjonen i Libanon og i Midtøsten for øvrig. Jeg har tillit til at de følger utviklingen nøye, og at returvurderingene som nå gjøres, er i overensstemmelse med gjeldende lover og våre internasjonale forpliktelser, skriver Mehl.
Justisministeren understreker at situasjonen kan «endre seg raskt».
– Bombes sønder og sammen
I de siste ukene har både Høyres Erlend Larsen og SVs Birgit Oline Kjerstad tatt opp saken med justisministeren gjennom skriftlige spørsmål i Stortinget.
– UDI og Une går altså på tvers av anbefalingene fra UD, som fraråder alle reiser til Libanon, et land som er i ferd med å bli bombet sønder og sammen, skriver Larsen i sitt spørsmål, som ble sendt forrige mandag og besvart forrige fredag.
Mehl svarer med at reiserådene fra UD gjelder for norske statsborgere.
– Det er ikke et signal til befolkningen i eget land om å unngå å oppholde seg der, skriver hun i svaret til Larsen.
Mehl: – Ikke en politisk vurdering
Justisministeren gjør det klart at hun som politiker ikke vil blande seg inn i saken.
– Det er UDI og Une som har spesialkompetanse i å vurdere sikkerhetssituasjonen i asylsøkernes hjemland, og om det vil være trygt og i overensstemmelse med norsk lov og internasjonale forpliktelser å henvise noen til å returnere dit, skriver Mehl i svaret til Kjerstad.
– Dette bør være objektive vurderinger basert på oppdatert landinformasjon, slik det norske systemet er i dag, og ikke politiske vurderinger, skriver hun.
(©NTB)