Åslaug Tveiterås er frivillig turleder i DNT.
Foto: Hilde Marie Johannesen Bager
Det er viktig å være fysisk aktiv hvis du har diabetes 2. Du trenger ikke å svette på treningssenter, eller å løpe maraton. Lett mosjon i en turgruppe er fin trim. Utrop var med DNT på internasjonal søndagstur. Her kan du lese om turen, og kanskje får du lyst til å bli med neste gang? Det er gratis og åpent for alle voksne.

Jeg ankom Romsås kirke litt før klokka 11. Det første jeg møter er Steinar Bakken, en blid mann i rød vest med en stor T på på brystet. Han er frivillig medturleder. 

Turlederen som også er frivillig, heter Åslaug Tveiterås. Hun står litt lenger borte og har på seg turbukse, turanorakk og samme røde vest. På hodet har hun en lys blå ribbestrikket lue, også med bokstaven T – T for Turistforeningen. På hendene har hun turhansker. Det er viktig å kle seg godt på tur. Åslaug har på tre lag: innerst ullundertøy, så et mellomlag som kan være en skjorte, en genser eller fleece, og ytterst en lett vindjakke. Vindjakka beskytter mot kald blåst. Klær i tre lag gjør at hun lett kan ta av ett plagg hvis det blir for varmt. DNT anbefaler å kle seg etter vær og ha gode sko når du skal ut på tur.

35 turgåere fra 13 land!

Foto: Hilde M. J. Bager
Turgåere fra flere land har møtt opp for å gå 5,5 kilometer i naturen sammen med DNT Oslo og Omegn denne søndagen.
Foto : Hilde Marie Johannesen Bager

I dag har 35 turgåere møtt opp for å gå sammen med Åslaug. Noen er med for første gang, andre er gjengangere. Som Piotr. Piotr jobber som lege ved Ullevål sykehus og kommer fra Polen. Han har ikke lyst til å bli tatt bilde av, men forteller gjerne om hvorfor han liker å gå på tur.

Alt er bra ved å gå på tur

– Alt er bra ved å gå på tur. Du får frisk luft, bevegelse og impuls for øynene. Det er på en måte en treningsøkt, og også bra psykisk. På denne typen turer som DNT arrangerer, får du også snakket med folk, sier han og legger til: – Dessuten trenger du ikke å planlegge hvor du skal gå. Det gjør turguiden for deg!

Anshuman gikk ofte på tur i India, og er like aktiv turgåer her i Norge.
Foto : Hilde Marie Johannesen Bager

Anshuman har bodd i Norge i 3 år. Han kommer fra India og forteller at han liker å gå på tur i naturen. Han pleide å gå på fjellturer i hjemlandet. Det er femte gang han er med på internasjonal tur gjennom DNT.  DNT arrangerer internasjonale søndagsturer og hver søndag går turen til et nytt sted. I dag går turen i skogen bak Romsås. Anshuman stopper for å ta bilder ved en innsjø.

Hva føler du når du er på tur, spør jeg Anshuman.

– Jeg slapper av og det er koselig, svarer han.

Søstrene Iryna og Liudmyla er med på tur for første gang i Norge.
Foto : Hilde Marie Johannesen Bager

Det samme sier søstrene Iryna og Liudmyla. De kommer fra Ukraina. Jeg snakker med dem halvveis på engelsk og halvveis på norsk. De går på norskkurs og snakker ikke perfekt norsk enda, men det gjør ingenting. De fikk tips om DNTs internasjonale turer på sosiale medier. – Det er god atmosfære her. Folk er positive og glade, sier de.

Litt lenger fremme i rekka møter jeg Teresa og Johan med hund – fra Bergen!

– Hvorfor kommer dere fra Bergen for å gå tur i Oslo?

Teresa har gått mye på tur i hjembyen Bergen. I Oslo har hun fått med seg Johan og hunden på tur.
Foto : Hilde Marie Johannesen Bager

Teresa forklarer: – I Bergen har vi syv fjell, og en dag i uka på barneskolen var vi alltid på tur opp på byfjellet Fløien. Så jeg er vant med å gå på tur.

Hun forteller at hun har gått mye i fjellet, både i hjembyen Bergen og på Odda hvor hun jobbet en periode. I dag er Johan med for å gå tur med hunden. Begge sier at det er fint å gå på tur: – Du får frisk luft, roligere puls og aktivitet. Om du står opp tidlig, kan du se soloppgangen.

DET HENDER VI GÅR LITT FEIL, MEN DET ER EN DEL AV SJARMEN!

Å finne veien

Etter cirka én times gange, stopper guiden opp ved skilt som henger på trærne.

– Her ser dere hvor dere kan gå. I noen land pleier det å stå hvor mange minutter det tar å gå til et sted. I Norge står det antall kilometer, forklarer hun.

Hun har kart og lager tur-rute ut fra det, men bruker også appen UT. I denne appen kan man hele tiden se hvor man er.

– Det hender vi går litt feil, sier hun, men det er bare sjarmen ved å gå i naturen!

Etter én og en halv time tar turgruppa matpause. Jeg forlater dem her, men de skal fortsette opp Røverkollen og rundt Steinbruvannet. Turen er på 5,5 kilometer og tar cirka 3-4 timer. Det er god trim i rolig tempo som passer for alle – også for deg med diabetes!

TRENING OG BEVEGELSE VED DIABETES TYPE 2

  • –  Hvis du har diabetes type 2, bør du være i aktivitet i minst 2,5 til 5 timer per uke.
  • –  Du trenger ikke å trene hardt. Å gå i butikken, å gå i trapper, å gjøre husarbeid eller å gå på tur, er god mosjon.
  • –  Sjekk blodsukkeret før trening. Er blodsukkeret ditt mellom 4-6 mmol/L før du starter å trene, bør du spise litt karbohydrater som en banan eller en brødskive. Er blodsukkeret ditt over 14-15 mmol/L før du trener, bør du vente med å trene til blodsukkeret er lavere.

Les mer på Helsenorge

 

AKTIVITETER VIA DNT OSLO OG OMEGN 

Den norske turistforening Oslo og Omegn har mange fine aktiviteter. Aktivitetene ledes av frivillige, og er som oftest gratis. Her kan du lese om noen av dem:

Internasjonale turer

Aktiviteter

Vil du bli frivillig turleder?

Her kan du registrere deg som frivillig: Bli frivillig turleder