- Norsk-britisk eks-politiker blir LO-økonom - 21.11.2024
- Canada hevder å ha avverget iransk drapsplan mot eksminister - 20.11.2024
- Norsk-pakistansk Oslo-jente finalist i Barnas Tale - 20.11.2024
I årets nominasjoner finner vi kokebøker med klassiske norske ingredienser som klipppfisk og elg, hjemmelaget kinesisk og en bok med tips til hvordan du kan fornye taco-kvelden, ifølge en pressemelding fra Norli.
En av disse er Hjemmelaget kinesisk, av Michelle Zhao, utgitt hos Cappelen Damm.
I boken viser Michelle Zhao hvordan du kan lage autentiske kinesiske retter. Her får du 70 fristende oppskrifter, fra gatemat til restaurantfavoritter, med detaljerte steg-for-steg-veiledninger.
Zhao skal konkurrere med Smaken av Hellstrøms verden, skrevet av Eyvind Hellstrøm og Anita Rennan, Klippfisk. Historien, reisen, oppskriftene, skrevet av Arnt Steffensen, Christian Larris Honstad og Frode Kristensen, og Taco!, skrevet av Helle Øder Valebrokk
Fra blogg til egen restaurant
I 2018 startet Zhao bloggen No Sweet Sour, med mål om å dele smaker og tradisjoner fra hjemlandet og vise nordmenn at kinesisk mat er mye mer enn bare sursøt saus. I 2022 åpnet hun restauranten Banzha i Bergen.
– Kina er en gastronomisk stormakt, med en rekke regionale smaksretninger. Allikevel kjenner nordmenn flest kinesisk mat som «noe med sursøt saus». Michelle Zhao åpner opp for smaker fra blant annet provinsen Yunnan, med utstrakt bruk av spennende sauser og krydder. Mye er gjenkjennelig for folk her i landet: Poteter, svin, kylling, fisk, sopp grønnsaker er vanlige ingredienser. Denne boken gjør det enkelt å bli kjent med og beherske den virkelig spennende maten fra Midtens rike, skriver juryen i sin begrunnelse.
Om restauranteiertilværelsen sier hun i et intervju med godt.no:
– Jeg utvikler oppskriftene, setter sammen menyen, står for visjon og kvalitetskontroll og å lære opp personalet til å lage rettene. Menyen er akkurat nå fylt med mine familieoppskrifter og mat jeg vokste opp med. Jeg har ikke utdanning innen mat, men forsøker alltid å finne min egen måte å skape rettene på, med en personlig touch. Inspirasjonen finner jeg i mat jeg har savnet hjemmefra, det er minner og nostalgi.
Egne rasismehistorier
Samtidig har også Zhao opplevd medaljens bakside. Overfor Bergens Tidende har hun sett seg lei på rasismen i hjembyen.
Suksesskokken sier hun har opplevd hets flere ganger, blant annet ute på byen. En gang møtte de en fremmed mann, som forsøkte å klemme henne og en venn, og holdt henne igjen fysisk.
– Du bør sette pris på landet mitt, skal mannen ha sagt til henne.
FAKTA
Om Norlis kokebokpris
Kokebokprisen har blitt delt ut årlig siden 2008. Forlag melder på sine kandidater blant årets kokebokutgivelser. En fagjury vurderer bidragene og nominerer fem finalister, før vinneren kåres.