- Eksmannen til Abida Raja fengslet i fire uker - 14.11.2024
- Nær 60.000 norske pensjonister bor i utlandet - 14.11.2024
- Agder-politiet skal bli mer tilgjengelige for utenlandske statsborgere - 14.11.2024
Hjemstaten til Zarin, Vest-Bengal, grenser til Bangladesh, Bhutan og Nepal. Vest-Bengal er et viktig senter for menneskehandel, og over 50.000 jenter er savnet – bare fra dette området, ifølge den siste nasjonale kriminalitetsstatistikken.
Zarin, som bruker et annet navn enn hennes eget, ble solgt til menneskehandlere av familien. Årsaken var at hun hadde nektet å inngå et arrangert ekteskap som 16-åring.
Nektet å gifte seg
– Jeg sa nei til ekteskapet og fortalte dem at jeg var for ung, forteller Zarin, som nå er 20 år.
Konsekvensen var at hun ble solgt istedenfor. Hun ble fortalt at hun skulle få reise for å besøke søsteren sin i Kashmir i Himalaya. Men istedenfor å møte søsteren ble hun overlevert til en mann. Hun endte opp som sexslave.
Mennene hun var fanget hos, dopet henne ned før hun ble misbrukt seksuelt. Hun fant ut det da hun ikke spiste et måltid de hadde satt fram til henne. I maten var det narkotika.
– Det kom tre eller fire menn inn i rommet, forteller hun. Da skjønte jeg hva de hadde gjort mot meg. Hun prøvde å kjempe mot, men ble gjentatte ganger gjengvoldtatt i dagene som fulgte.
Ble solgt videre
Zarin ble etter en stund solgt videre – hun tror summen var mindre enn 3.500 dollar – litt i underkant av 40.000 kroner.
– Jeg ble gjentatte ganger slått og seksuelt misbrukt, forteller hun til nyhetsbyrået AFP. Stemmen hennes brister når hun forteller historien.
– Det er så vondt å snakke om dette, sier hun.
Men Zarin er likevel blant de heldige. Hun klarte etter hvert å rømme og prøver nå å bygge opp livet sitt igjen.
Mange jenter klarer aldri det.
Utnytter millioner
Ifølge innenriksdepartementet i India ble det registrert 2.250 tilfeller av menneskehandel i 2022, men det virkelige tallet er antatt å være langt høyere.
-Menneskehandlere utnytter millioner av mennesker til kommersiell sex i India, heter det i en rapport fra det amerikanske utenriksdepartementet i 2023.
I rapporten beskrives det blant annet hvordan enkelte gjenger arrangerer falske ekteskap i India og Gulf-statene, før de tvinger kvinner inn i sexhandel.
Enormt problem
India er verdens mest folkerike nasjon og sliter med stor fattigdom. Omfanget av menneskehandel er stort.
Mange av de savnede jentene blir transportert gjennom Kolkata, hovedstaden i Vest-Bengal og en av Indias største byer. Mange blir satt til tvangsarbeid, andre til prostitusjon.
Sosiale medier og mobilapper for dating blir også brukt for å lokke ofrene, heter det videre.
Mange av ofrene blir gjeldsslaver. De tvinges til å arbeide for å tilbakebetale penger de har lånt – mens rentene fortsetter å stige.
Rapporten beskriver også et «betydelige antall» nepalske og bangladeshiske kvinner og jenter som blir lokket til India for sexhandel under falske løfter om jobb.
For lave tall
Pallabi Ghos, grunnlegger av Impact and Dialogue Foundation , en organisasjon som arbeider med å rehabilitere overlevende etter menneskehandel, sier at de rapporterte tallene er langt lavere enn virkeligheten. Det skyldes blant annet at det å ha blitt utnyttet seksuelt utgjør et stort sosialt stigma.
Mange familier ønsker ofte ikke å anmelde saken når en savnet jente blir funnet. Skammen er for stor.
– Tilfellene av menneskehandel er vanskelige å anmelde. Det er derfor menneskehandlerne fortsatt er på frifot, sier Ghos.
Problemet er stort og akutt, understreker Pinaki Sinha fra Sanlaap , en organisasjon i Kolkata som jobber for å stanse menneskehandel.
Sinha mener fattigdom er en viktig årsak til problemet, og at mange foreldre ønsker at døtrene deres gifter seg inn i en økonomisk bedre stilt familie.
– I stedet blir jentene misbrukt.
Hun mener familier både trenger mer støtte og kunnskap for å forstå farene.
Ville ha en bedre jobb
18 år gamle Ayesha hadde en dårlig betalt jobb i en tekstilfabrikk i Bangladesh. Hun ble lovet en bedre betalt fabrikkjobb i India.
Ayesha og moren ga sparepengene sine, 285 dollar (litt under 3000 kroner) til en mann som lovte å smugle Ayesha inn i India.
Da hun ankom India, fikk hun vite at jobben på fabrikken ikke lenger var tilgjengelig. I stedet kunne hun få danse på en bar. Selv om Ayesha ikke hadde penger, nektet hun. Hun fikk bo hos en mann som tilbød henne et rom – men det var bare for å misbruke henne.
– Han rev av meg klærne, overfalt meg, slo og misbrukte meg, forteller Ayesha, som ikke er hennes egentlig navn.
Deretter ble hun seksuelt misbrukt gjentatte ganger av to andre menn.
Ayesha klarte å rømme etter å ha kontaktet en nabo.
Politiet avviste saken
– Jeg sa til politiet at jeg ønsker at de to mennene skulle straffes for å ha voldtatt meg, forteller hun.
Men politibetjentene sa at det var hennes feil, og avviste saken. De sa hun hadde tatt seg ulovlig inn i India.
Ayesha har et håp om at hun skal klare å komme seg tilbake til Bangladesh.
– Jeg vil jobbe, jeg vil bli selvstendig. Og jeg vil forsøke å glemme alt sammen, forteller hun.
(©NTB)