Ap-nestleder åpner for asylbehandling i tredjeland

Arbeids- og inkluderingsminister og Ap-nestleder Tonje Brenna (Ap) sier at det kan bli aktuelt for Norge å delta på et felles europeisk samarbeid med behandling av asylankomster i tredjeland.
Foto: Martin Solhaug Standal/NTB
Det kan bli aktuelt for Norge å behandle asylankomster i tredjeland, sier Ap-nestleder Tonje Brenna. Krevende, mener menneskerettsekspert.

– Om det kommer på plass en avtale i EU, hvor vi bruker felles mekanismer til å håndtere ankomster og ID-avklaringer i tredjeland, er vi åpne for det, sa Brenna, som også er arbeids- og inkluderingsminister på Politisk kvarter i NRK mandag.

Der møtte hun Frp-leder Sylvi Listhaug til debatt.

Skrotet Rwanda-plan

Også Listhaug har tatt til orde for at det opprettes asylsøkersentre i utlandet, lignende ordningen Storbritannia forsøkte å få på plass i Rwanda.

Men den ordningen ble skrotet straks britenes nye statsminister Keir Starmer kom til makten i sommer.

Britisk høyesterett hadde allerede slått fast at planen var ulovlig fordi migranter sto i fare for å bli sendt tilbake til hjemlandet eller til andre land der de risikerte å bli mishandlet.

I EU har derimot diskusjonen rundt å opprette asylsentre i tredjeland blusset opp det siste halvåret.

Omstridt

Danmark har gått i bresjen å bremse migrasjonen gjennom å opprette slike mottakssentre. En rekke andre EU-land stiller seg nå bak ideen, som ville vært utenkelig for bare et halvår siden.

Italia har allerede tatt i bruk slike sentre i Albania.

På det siste EU-toppmøtet i oktober ble det vedtatt å undersøke om det i det hele tatt er mulig å opprette asylsentre utenfor EUs grenser.

Men ideen om asylsentre i tredjeland er samtidig omstridt. EU-politikere på venstresiden mener slike sentre kan innebære brudd på folkeretten.

Et annet EU-tiltak, nemlig å betale land rundt Middelhavet for å hindre migranter i å sette ut i båter, fikk nylig kraftig refs fra EUs ombudsmann.

Ser mot EU

Likevel ser både Listhaug og Brenna nå mot EU.

– Målet er å stoppe asylstrømmene til Europa og stoppe drukningene i Middelhavet. Vi ser også at EU ønsker å gjøre dette. Alle andre partier stritter dessverre imot, men dette er jo ikke bærekraftig, mener Listhaug.

Brenna tror de fleste norske partier kan være interessert i å se på en felles europeisk løsning på dette området.

– Men å late som Norge alene kan håndtere det som skjer som konsekvens av krig og uro andre steder i verden, er et overforenklet bilde.

– Jeg skulle ønske at Norge var i front på å få til dette, i stedet for bare å vente på at andre gjør jobben, sier Listhaug.

Menneskerettsekspert: – Krevende

Ifølge Gro Nystuen ved Norges institusjon for menneskerettigheter vil det imidlertid være krevende å opprette asylsentre i tredjeland.

– Det vil kreve strenge avtaler for å sikre at folk som står i fare for å bli utsatt for tortur eller menneskerettsbrudd i hjemlandet, ikke blir sendt tilbake, sier Nystuen til NTB.

(©NTB)