To brødre fikk amputert fingre i Iran – flere innsatte står i fare

To brødre, Shahab og Mehrdad Teimouri, fikk tirsdag 29. oktober 2024 amputert fire fingre på høyre hånd i det sentrale fengselet i Urmia, Iran, som straff for tyveri.

 Ifølge kurdiske menneskerettighetsorganisasjoner ble amputasjonen utført med en giljotinmaskin, og etter inngrepet ble de overført til Khomeini-sykehuset i Urmia for medisinsk behandling. Straffen ble gjennomført etter at dommen ble stadfestet av Irans høyesterett tidligere i år. 

Et komplekst saksforløp

Shahab og Mehrdad Teimouri ble arrestert i desember 2018 sammen med en tredjeperson, Ebrahim Khatibi, i forbindelse med et angivelig tyveri i Malard, Karaj. I 2019 ble alle tre dømt til amputasjon av fire fingre på høyre hånd i ungdomsdomstolen i Vest-Aserbajdsjan-provinsen, som også påla dem å tilbakelevere de angivelig stjålne gjenstandene. Ifølge Iran International TV ble dommen stadfestet av høyesterett i april 2020. Mens Khatibis dom senere ble omgjort til fengselsstraff, ble amputasjonsdommen for Shahab og Mehrdad stående, til tross for innvendinger fra forsvarerne. 

Under rettssaken forklarte Mehrdad Teimouri at han delvis tok ansvar for tyveriene, men påstod at han var under press til å begå dem. «Jeg erkjenner tyveriet. Jeg er en tyv, men ikke på den måten politiet beskriver. Jeg ble tvunget til å ta skylden for 11 tyverier… Jeg hadde gjeld og følte meg presset til å stjele for å betale dem,» forklarte han i retten. Denne uttalelsen, kombinert med begrenset tilgang til saksdokumenter, har komplisert saken ytterligere. 

Fem andre innsatte i fare for samme straff 

Ifølge lokale kilder, rapporter og VOA News står ytterligere fem innsatte i Urmia fengsel i fare for samme type amputasjonsstraff. Blant de navngitte innsatte er Hadi Rostami, Mehdi Sharafian, Mehdi Shahivand, Kasra Karami og Morteza Esmaeilian. Den giljotinen som ble brukt i Teimouri-saken skal ha blitt flyttet til Urmia fengsel, noe som øker risikoen for at amputasjonene vil bli gjennomført, til tross for kritikk fra internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner som Amnesty International og Human Rights Watch. Organisasjonene har fordømt straffene som «middelalderske» og i strid med menneskerettigheter. 

Amputasjonsstraff har vært en del av Irans straffesystem siden revolusjonen i 1979 og blir fortsatt praktisert i henhold til islamsk straffelov

En kontroversiell straff med dype røtter 

Amputasjonsstraff har vært en del av Irans straffesystem siden revolusjonen i 1979 og blir fortsatt praktisert i henhold til islamsk straffelov, også kjent som hudud-straff, som blant annet omfatter amputasjon som straff for tyveri. Tidligere denne måneden rapporterte iranske medier om åtte personer tiltalt for tyveri som risikerer samme straff. Kurdistans menneskerettighetsnettverk rapporterte nylig at en innsatt i Urmia fengsel, som også sto overfor amputasjonsstraff, tok sitt eget liv etter å ha blitt satt i isolasjon for ulovlig oppbevaring av en mobiltelefon. 

Kritikk for brudd på prinsippet om menneskelig verdighet

Internasjonale organisasjoner, inkludert FN, fordømmer amputasjonsstraff som en krenkelse av menneskelig verdighet. Ifølge FNs internasjonale konvensjon om sivile og politiske rettigheter er det forbudt å pålegge umenneskelige og nedverdigende straffer. Amnesty International har uttalt at amputasjonsstraffer utgjør «en grotesk krenkelse av menneskers rett til å bli behandlet med verdighet». Likevel fortsetter den islamske republikken å praktisere denne typen straffer, til tross for omfattende nasjonal og internasjonal fordømmelse.