Vil ha hurtigspor i hele landet

Høyres Mari Holm Lønseth vil ha hurtigdomstoler i hele landet.
Foto: Abhijit Alka Anil
1. desember ble loven endret, noe som muliggjør hurtigspor i domstolene. Høyres Mari Holm Lønseth vil at hurtigsporet skal gjelde i alle politidistrikter.

Endringene 1. desember kommer i tillegg til endringene som trådte i kraft 1. september i år, skriver Justis- og beredskapsdepartementet i en pressemelding.

– Med disse lovendringene innføres det enda flere handlingsalternativer i møte med unge lovbrytere. Blant annet legges det til rette for at det nasjonalt kan etableres lokale «hurtigspor» for rask pådømmelse av lovbrudd begått av gjerningspersoner under 18 år, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) i pressemeldingen, ifølge NTB.

Justisminister: Emilie Enger Mehl sier lovendringene vil kunne gi flere handlingsalternativer i møte med unge lovbrytere.

Regjeringen har neste statsbudsjettet foreslått i underkant av 14 millioner kroner til iverksettelse av disse lovendringene. I tillegg har regjeringen i statsbudsjettet for 2025 foreslått i overkant av 20 millioner kroner til en særskilt innsats for hurtigere behandling av straffesaker i Oslo hvor gjerningspersonen er under 18 år.

– Det er nå viktig at aktørene i straffesakskjeden samarbeider og sikrer gode rutiner for å håndtere den voksende ungdomskriminaliteten, sier Mehl.

– Skal gjelde for hele landet

I første omgang skal hurtigsporet etableres i Oslo, Øst politidistrikt og Agder.

Stortingsrepresentant for Høyre, Mari Holm Lønseth, vil at hurtigsporet skal gjelde for hele landet.

– Vi ser det som altfor lite. Høyre har foreslått at det skal komme på plass i hele landet, og at vi begynner med de områdene med mest kriminalitet. For eksempel er det behov i både Bergen og Trondheim, men det blir oversett av regjeringen, sier hun til Utrop.

Hun sier det må komme raske reaksjoner når ungdommer begår kriminalitet.

– Høyre har lenge tatt til orde for et hurtigspor i domstolene. Etter år med venting under støre-regjeringen, kommer det endelig på plass.

Skal forebygge bedre

– Hvilke konkrete tiltak vil Høyre gjøre på feltet?

– Noe av det viktigste vi gjør mot ungdomskriminalitet er å forebygge bedre. Derfor foreslår Høyre å bruke 40 millioner på oppfølging av ungdom i risikosonen for å bli rekruttert inn i kriminalitet.

Hun viser til at Støre-regjeringen har valgt å kutte all støtte til det nasjonale avhopperprogrammet.

– Vi snakker om et program for tidligere kriminelle som ønsker en vei ut av kriminalitet. Støttekutt er helt uforståelig i en tid med økende kriminalitet.