- Savner garanti for at tiltak mot muslimhat blir gjennomført - 16.12.2024
- – Hos oss handler mote om inkludering - 16.12.2024
- Voksenopplæringselever leste personlige tekster - 12.12.2024
I desember la regjeringen frem sin nye handlingsplan mot muslimfiendtlighet.
I en pressemelding hevder MDN seg positive, samtidig som de etterlyser dedikerte midler og en garanti for at tiltakene blir gjennomført.
– Handlingsplanen mot muslimfiendtlighet kommer i en tid hvor hets mot minoriteter er et alvorlig samfunnsproblem. Antisemittisme øker, samehets er utbredt, og én av tre nordmenn har fordommer mot muslimer. Halvparten av muslimene i Norge opplever diskriminering, ofte i arbeidslivet eller i offentligheten. Muslimfiendtlighet truer enkeltindividers verdighet og muligheter i samfunnet.
Nedbryting av fordommer gjennom menneskemøter
Videre henviser man til statistikk, som viser at 22,1 prosent av den norske befolkningen har muslimfiendtlige holdninger, og omtrent 31 prosent har utpregede fordommer mot muslimer.
Over halvparten av muslimer i Norge oppgir også at de har opplevd diskriminering det siste året i arbeidslivet, utdanningssystemet, boligmarkedet og i møte med offentlige tjenester.
– Vi er glade for å se flere gode tiltak som å styrke motstandskraften mot desinformasjon, styrking av politiets kompetanse, mer systematisk forskning og det internasjonale perspektivet. Muslimfiendtlige holdninger har vært på et alarmerende høyt nivå i Norge siden HL- senteret begynte med sine undersøkelser, og vi savner større ambisjoner for å
redusere muslimfiendtlige holdninger.
Handlingsplanen viser at Muslimske veivisere er eneste tiltak som involverer muslimske aktører. Selv var MDN med å starte tiltaket i 2018, men i motsetning til samiske- og jødiske bevisere, har ikke muslimske veivisere driftstilskudd.
– Vi er svært glade for at styrking av Muslimske veivisere er en del av handlingsplanen. Vi håper nå at ordningen kan profesjonaliseres ytterligere og dermed nå ut til enda flere på en systematisk måte, sier Arshad Jamil, nestleder i MDN.
Uklarheter om oppfølging
Ifølge MDN er det også noen uklarheter rundt finansiering og hvordan tiltakene skal følges opp og evalueres.
– Vi ser det som avgjørende at planen følges opp med konkrete ressurser og representasjon av muslimske aktører for god implementering.
Innsatsen mot diskriminering i arbeidslivet må særlig styrkes, da en fersk studie viser at muslimsk tilhørighet medfører en betydelig lavere sannsynlighet for å bli innkalt til jobbintervju.
– Vi ønsker å bidra konstruktivt med arbeidet videre innenfraperspektiv vil styrke handlingsplanens treffsikkerhet, forteller Jamil.
Skritt i viktig retning
Handlingsplanen er et viktig skritt i riktig retning, samtidig som tiltakene må følges opp med handling, dedikerte ressurser, frister og klare ansvarslinjer. Her trenger man klare ansvarslinjer, slik at vi unngår forsinkelser og sikrer reell handling, ifølge MDN.
– Jeg er bekymret for at tiltak som bare gjennomføres så lenge det er budsjett for det, risikerer å bli skjøvet til side når andre prioriteringer dukker opp. Det vi trenger er dedikerte midler, en konkret finansieringsplan og en garanti for at tiltakene blir gjennomført”, avrunder Jamil.