Har du spist indisk eller pakistansk mat, er det mulig at du en eller annen gang har sølt litt og fått gule flekker på klærne som absolutt ikke går bort.
Gulfargen kommer fra gurkemeien, et krydder som er framstilt av roten på planten Curcuma longa, i følge bladet Forskning.
Finske og amerikanske forskere har gjort forsøk med rotter, og funnet ut at en substans i gurkemeien hindrer leverskadene som forårsakes av overdrevent alkoholinntak.
Når en person har drukket mye alkohol i flere år, får han fettlever. Leveren fylles med fettvev.
Hvis han fortsetter å drikke etter å ha fått fettlever, blir det arrvev i leveren. Leveren blir liten og hard. Populært kalles det skrumplever, på fagspråket heter det levercirrhose.
Karrien kan kanskje være med på å forhindre at skaden skjer. Der hvor skaden allerede er skjedd, er det lite du kan gjøre bortsett fra å slutte å drikke, eller skaffe deg en ny lever.
Forskningsresultatene som viser at gurkemeie kan hindre denne prosessen, føyer seg til på den lange listen over helsebringende effekter som allerede er påvist for denne planten.