Innvandrere er mer utsatt for depresjoner enn nordmenn

Hun er svært bekymret for innvandrere med psykiske lidelser. Psykiske lidelser er tabu for mange. En deprimert pakistaner får kanskje ikke de innadvendte plagene deprimerte nordmenn har, men plages i stedet av “vondter” i hele kroppen.

Legen forstår ikke hva som er galt, og kan hverken gi riktig diagnose eller behandling. I tillegg vil svært mange innvandrere ikke akseptere psykoterapi – de vil ikke fortelle fremmede om private forhold. Det fører til at innvandrere oftere enn nordmenn blir behandlet med medikamenter, påpeker hun til Aftenposten.

Hun får støtte av assisterende generalsekretær Sunniva Ørstavik i Rådet for psykisk helse:

– Jeg er svært bekymret for den psykiske helsen til unge innvandrere. Vi vet at stress-situasjoner som svak økonomi, sosial ulikhet, arbeidsløshet, lav utdannelse og generasjonskonflikter alle fører til økt sykelighet. Mange innvandrerer er utsatt for flere av disse forholdene. Det gjør dem syke. Men det finnes nesten ingen undersøkelser om dette. Jeg utfordrer myndighetene til å sette i gang den forskningen som trengs, sier Ørstavik.

I går arrangerte Internasjonal helse- og sosialgruppe (IHSG) og Rådet for psykisk helse seminar om innvandrere og psykiske lidelser. Seminaret retter seg direkte til foreldregenerasjonen til hindi-, urdu- og punjabitalende grupper.