Asylsøkere skal ut etter 48 timer

Disse seks landene er på UDIs liste over land der man antar at de fleste statsborgerne ikke har grunnlag for å søke om politisk asyl i Norge, skriver Aftenposten.

UDI satte opp listen på oppdrag fra kommunal- og regionaldepartementet, men det understrekes at det kan finnes unntak i disse landene, for eksempel på grunn av etnisk tilhørighet eller personlige forhold.

– Vi skal sette egne team av saksbehandlere på disse tilfellene. Behandlingen av alle søknader fra statsborgere fra disse landene skal ikke ta mer enn 48 timer. Målet er å returnere åpenbart grunnløse asylsøkere så fort som mulig, slik at vi unngår høye utgifter til langvarig opphold i Norge, opplyser statssekretær Kristin Ørmen Johnsen (H) i Kommunal- og regionaldepartementet til Aftenposten.

– Vi ber også UDI om en fortløpende vurdering av om flere land skal tas med på lista, opplyser statssekretæren.

Amnesty skeptisk
Amnesty er skeptiske til den raske saksbehandlingen og frykter at rettssikkerheten til mange asylsøkere kan være i fare.

– Det finnes grupper i flere av de landene som er plukket ut, som kan bli utsatt for forfølgelse. I Kroatia er det ikke lett å være serber etter Balkan-krigen. I Bulgaria og Romania blir sigøynere forfulgt og utsatt for overgrep. Og i Romania sliter den ungarske befolkningen med problemer, sier generalsekretær Petter Eide i Amnesty International Norge.

Eide skjønner argumentene om at grunnløse asylsøkere beslaglegger store ressurser og at de kan true det norske folks respekt for asylinstituttet.