Fra nyttår kan trusselutsatte personer gis fiktiv identitet

– Menneskene som innvilges fiktiv identitet må være forberedt på å bryte totalt med sine tidligere liv. Det vil være strenge kriterier for å få det, men det er helt nødvendig for å beskytte de menneskene som er sterkest utsatt for voldstrusler, sier Dørum.

Personer som står i fare for å bli utsatt for alvorlig kriminalitet rettet mot liv, helse eller frihet kan innvilges ny identitet (personnummer) i folkeregisteret. Fiktiv identitet blir bare innvilget dersom andre tiltak ikke kan gi tilstrekkelig vern, og kravene vil være strenge. Den trusselutsatte skal ikke miste opptjente rettigheter og heller ikke fritas for sine forpliktelser. Det antas at behovet for fiktiv identitet er begrenset. Hittil har man bl.a. benyttet tiltak som flytting til hemmelig adresse, ulike tekniske beskyttelsestiltak og besøksforbud, for å nevne noe.

Bakgrunnen for lovendringene har vært behovet for å kunne gi trusselutsatte personer et bedre vern. Det ble nedsatt en arbeidsgruppe som blant annet foreslo at det for personer i spesielt utsatte trusselsituasjoner skulle åpnes adgang til å få tildelt nytt personnummer ? en fiktiv identitet. Forslaget ble fulgt opp i Ot.prp. nr. 117 (2001-2002) og endringer i politiloven og straffeloven ble vedtatt av Stortinget i lov av 20. desember 2002.

Politidirektoratet avgjør om en person, som er registrert i folkeregisteret, skal gis tillatelse til å benytte fingerte personopplysninger. Personer som tilhører samme husstand, vil også kunne få slik tillatelse. Politidirektoratets avgjørelse kan påklages til Justisdepartementet. Søknad om å få benytte fiktiv identitet fremmes i samråd med det lokale politidistrikt hvor den trusselutsatte bor.