5 000 asylsøkere skal bosettes neste år

En av hovedutfordringene for bosettingsarbeidet er å nå målet om å bosette alle flyktninger innen 6 måneder etter vedtak om oppholdstillatelse. 40 prosent av de som venter på bosetting i dag, har ventet mer enn 6 måneder.

– De som må vente lengst på å bli bosatt er unge, enslige og gjerne menn. UDI håper derfor at kommunene nå vil vise en offensiv holdning overfor denne gruppen, slik at de kan bruke kreftene sine på å skape seg en fremtid i en kommune i stedet for å bli sittende i mottak med en opplevelse av å være uønsket i samfunnet. Svært mange kommuner arbeider imidlertid godt med bosetting og integrering, og fra 1. september 2004 blir integreringsarbeidet ytterligere forsterket ved at introduksjonsloven blir obligatorisk for alle kommuner, sier Skjoldvor Fjeldvær, avdelingsdirektør i UDI.

Ulike kriterier legges til grunn når UDI i samarbeid med Kommunenes Sentralforbund velger ut hvilke kommuner som skal bosette flyktninger. UDI tar hensyn til flyktningenes ønsker og deres tilknytning til enkelte regioner, ellers er kommunenes folketall, boligmarked og mulighet for arbeid viktige kriterier for om kommunene velges ut til bosetting eller ikke.

Flyktningene blir bosatt i alle deler av landet, men det er kommunene på Østlandet som får spørsmål om å bosette flest. 1350 av de 5000 flyktningene som skal bosettes, vil bli anmodet bosatt på Østlandet.