Rollespill skal føre til mer forståelse for flyktninger

Med rollespill og faktaopplysninger om flyktninger og asylsøkere ønsker Utlendingsdirektoratet (UDI) å oppmuntre norske ungdomsskoleelever til å ta kontakt med flyktninger og ha forståelse for deres situasjon.

– Vi håper at skolepakken kan bidra til å skape forståelse for flyktningenes situasjon og stimulere ungdom til å ta kontakt og bli kjent med de flyktningene som befinner seg i nærområdet eller til og med på samme skole, uttaler Skjoldvor Fjeldvær, avdelingsdirektør i UDI.



Undersøkelser viser at fremmedfrykt ofte oppstår som følge av manglende kontakt med og kunnskap om flyktninger og innvandrere. I følge en spørreundersøkelse gjort av Statistisk Sentralbyrå i august/september i fjor svarte 26,9 prosent av ungdom mellom 16 og 24 år at de ikke hadde kontakt med innvandrere overhodet. 40 prosent i samme aldersgruppe sa seg enige i spørsmålet om at innvandrere flest er en kilde til uttrygghet i samfunnet.



Skolepakken er en del av et større informasjonsprosjekt, kalt Liberiaprosjektet. Prosjektet er ment å stimulere, ikke bare ungdomsskoleelever, men også idrettslag, kirkesamfunn og nabolag til å ta kontakt med, – og inkludere flyktninger i deres hverdag.


Informasjons — og holdningsskapende tiltak har spesielt foregått i de litt over 40 kommunene som har bosatt flyktninger fra Liberia.

Liberierne er den største gruppen av overføringsflyktninger som har kommet til Norge de siste årene. Skolepakken er derfor sendt til ungdomsskoler i kommuner som har bosatt liberiere. Siden det er flyktninger bosatt i de fleste av landets kommuner oppfordrer UDI alle ungdomsskoler i landet til å ta undervisningspakken i bruk.



Undervisningspakken inneholder en del materiell som legger til rette for aktivitet, faktastoff om flyktninger og asylsøkere, internasjonale konvensjoner i tillegg til FNs og Norges arbeid med flyktninger. Siste delen av pakken informerer om Liberias historie og kultur. Liberiske flyktninger i Norge har også bidratt ved å dele sine historier om hvordan de måtte flykte, og hvordan det var å komme til Norge.

Materiellet i pakken er tverrfaglig og kan fungere som et supplement til ordinær undervisning i flere fag.


Skolepakken kan bestilles hos UDI på [email protected] eller lastes ned.


(Den kan også bestilles fra Norsk Folkehjelp på e-post: [email protected]).

(Kilde: UDI)