Siden 1380 hadde Norge vært i union med Danmark (dansketida eller «400-års natten»), men ved Kieltraktaten i januar 1814 avstod danskekongen, Frederik 6.,blant annet Norge til svenskekongen.
Den danske øverstkommanderende i Norge, Christian Frederik, som var blitt svært populær i landet på grunn av sitt vinnende vesen, sammenkalte 112 representanter fra det sørlige Norge for å møte på Eidsvoll til forhandlinger om en norsk grunnlov.
Grunnloven som ble vedtatt på Eidsvoll i 1814, står fremdeles ved lag. Stortinget har imidlertid endret og sløyfet en hel del paragrafer etter som tidene har forandret seg.
Slik blir Norge født.
Ja, vi elsker dette landet…
I 1864 var Bjørnstjerne Bjørnson ferdig med teksten til ”Ja, vi elsker dette landet”. Sangen ble skrevet til feiringen av 50-års jubileet for Grunnloven. Noen mener at sangen første gang ble sunget 17. mai 1864 på Eidsvoll. Sangen kom med i lesebøkene på skolen, og den ble sunget i barnetogene da Bjørnson hadde fått disse i stand.
Flerkulturell 17.mai?
17.mai-komiteen i Oslo har bestemt at Oslo-barna kun skal vifte med norske flagg eller FN-flagget .
I Arendal er situasjonen annerledes. Barn skal få lov å vifte med flagg fra andre nasjoner i barnetogene i Kristiansand og Arendal. Ordfører Torill Rolstad Larsen leder av 17. mai-komiteen, og hun mener det bare beriker feiringen av den norske nasjonaldagen at togene krydres med andre flagg.