Skamslått etter kamp med politiet
Med blått øye og blodige klær ligger Seydahmet (50) skamslått etter at politiet rykket ut til husbråk. Etter melding om husbråk rykket Oslo-politiet ut til leiligheten.
– Mamma satt nede i trappen da politiet kom. Først hevdet de at jeg hadde dyttet henne ned. Da jeg fortalte at jeg bare hjalp henne, påsto de at jeg løy, sier sønnen Mehmet (21).
Deretter skal de to politimennene ha stormet inn i leiligheten for å finne faren i huset.
– Først hevdet de at jeg hadde hevet henne ned trappen. Da jeg nektet, begynte de å slå meg i magen. Jeg ba dem om å stoppe, men de bare fortsatte. Etter at de hadde slått meg flere ganger, slo jeg tilbake, hevder 50 år gamle Tulun ovenfor VG.
– De begynte å slå meg med knyttet neve i ansiktet, og med batonger på armene. Etter å ha slått mange ganger satte de håndjern på meg og la meg i bakken. Jeg fikk nesten ikke puste, fremholder han.
Da skal kona Sehri (39) ha kommet opp for å tørke blodet av mannen sin. – Da slo de meg over øyet med knyttneven, sier hun og viser frem såret.
Også sønnen Mehmet forsøkte å stoppe politimennene, men da ble også han lagt i jern. Etter episoden i familiens leilighet på Furuset ble faren tatt med av politiet.
– Første kjørte de til politihuset. Jeg ventet i bilen der en times tid, så ble jeg kjørt til legevakten, sier han.
Ifølge pasientrapporten skal politiet ha forklart skadene med blant annet slag med batong.
Feilaktig satt på glattcelle
Helt uskyldig kjørte Rusmir Tahirovic til jobben da han ble stanset, pågrepet og satt på glattcelle. Politiet trodde Ventoen hans var en etterlyst, italiensk tilhenger.
Han jobber på Hjemmebakeriet på Gardermoen. Det har han gjort i sju år. Hver natt pakker han og kjører ut brød slik at folk på Romerike får ferske bakervarer.
Noen hundre meter hjemmefra, ved Eltonåsen, ble han stanset av en patruljebil fra politiet i Nannestad. — Jeg viste førerkort og vognkort. Årsavgiften er betalt og alt skulle være i orden. Men de sa det var noe galt med bilen.
I stedet for å få kjøre videre, fikk han beskjed om at bilen måtte beslaglegges. Det ble ringt etter bilbergingsfirma som kom og hentet den. Selv måtte han bli med politiet.
— Jeg tilbød dem å bli med meg hjem for å se kjøpekontrakten på bilen og annonsen hvor jeg fant den. Jeg har kjøpt den av en dame i Moss, som har hatt den i seks år. Den er registrert på meg. Og jeg sa til politiet at dersom jeg skulle stjålet en bil, ville jeg vel kanskje tatt noe bedre enn en gammel bruktbil verdt 40.000 kroner. Men de ville ikke høre på meg, forteller han til Romerikets Blad.
Politiet oppdaget feilen og slapp ham ut, men unnskyldning fikk han aldri.
– Vi ringer deg tilbake
Utrop møter F.K. (39) som ringte politiet etter at noen hadde truet henne på telefonen. Problemet fikk hun forklart til en politimann, men hjelp fikk hun aldri.
– Det var ca. kl. 00.15 mobilen min ringte, og det var en mann som sa ”Jævla drittsekk, jeg skal drepe deg”. Deretter la han på. Jeg ble så redd at jeg gikk inn på soverommet mitt og låste døra. Jeg var så redd at jeg ikke klarte å gå til inngangen for å låse døra. Jeg lå og ristet i senga de første minuttene. Men så tenkte jeg en som har nummeret mitt kan jo vite hvor jeg bor. Noen minutter etter telefonsamtalen ringte jeg politiet. Etter min forklaring på situasjonen fikk jeg beskjed om å vente, og så sa politimannen ”Vent litt nå, vi ringer deg tilbake.” Det gikk ca. en time og jeg fikk ingen telefon fra politiet. Nå vet jeg virkelig ikke hvem det er som kan hjelpe meg neste gang noe sånt skjer. Dette er andre gangen jeg prøver å fa tak politiet uten å lykkes, sier F.K.
Stoppet ti ganger på to måneder
Yasir Sheikh (27) solgte butikkene sine og kjøpte en bil til en halv million kroner. – Jeg er blitt stoppet av politiet 10 ganger de siste to månedene. Politiet lurer på om jeg har råd til så fin bil. De sier det er rutinekontroll, sier Yasir Sheikh fra Oslo til Dagbaldet.
– Etter at jeg kjørte gjennom et lyskryss på grønt, satte politiet på sirenene. Jeg kjørte inn til høyre fordi jeg trodde de bare skulle forbi. Men så stoppet de bak meg og kom og banket på vinduet. Etter å ha bedt om vognkort og førerkort, lurte de på hvorfor jeg hadde råd til en så dyr bil. De spurte også om jeg har kriminelt rulleblad. Så tok det kanskje 20 minutter før jeg kunne kjøre igjen, forteller Sheikh.
Sheikh har ingen kriminell bakgrunn. Han har vært selvstendig næringsdrivende i mange år, men solgte nylig butikkene sine. For to måneder siden tok han seg råd til å kjøpe en BMW til 500 000 kroner.
– Jeg er blitt stoppet så mange ganger at jeg begynner å bli mistenksom. Tidligere har jeg kjørt billigere biler, men da ble jeg nesten aldri stoppet.
– Politiet behandler innvandrere grovere
– Politiet stoppet en ung afrikansk gutt på Grønland i Oslo fordi de hadde mistanke om at han solgte narkotika. Han måtte kle av seg midt i byen, sier Akhenaton De Leon, daglig leder av Organisasjonen mot offentlig diskriminering (OMOD) til Utrop.
Han forteller videre: – Den siste måneden har vi fått flere meldinger om tilfeller der mørkhudede er blitt strippet på gata.
Det er rett og slett ikke lov å ransake mistenkte på denne måten, i følge politiets egne regler. Politiet får ikke lov kle av folk midt i byen, og en slik sak må behandles på politistasjon eller i en bil.
– At innvandrere forskjellsbehandles, og behandles grovere er det ingen tvil om, slår De Leon fast. Fra våre nettverk og kontakter får vi meldinger om nedlatende holdning fra enkelte politimenn. Vi kaller dette en “pitt bull-aktig” holdning, forklarer han. Med det mener han hevet stemme, rop og uhøflig oppførsel som for eksempel “hold kjeft.” Vi kritiserer ikke politiet som institusjon, men enkeltpersoner i politiet som har nedlatende holdning ovenfor innvandrere.
– Mener du at innvandrere blir utsatt for rasisme?
– Det ser ut til at politiet er flinkere til å dekke saker på Majorstua enn de er på Grønland. I tillegg til dette er politiet mye flinkere til å dekke saker hvor en innvandrer har gjort noe galt enn når en innvandrer er et offer. En annen ting er at politiet sender for eksempel èn bil for å hente Ola men de sender ti lastebiler for å hente Ali. Politiet stiller mannesterk opp der Ali er utøver av vold enn når Ali er offer for vold. Politiet lager store saker ut av det når en innvandrer som gjort noe, påpeker De Leon.
Utlendingspolitiet håndterer situasjonen bedre, enn resten. Fordi de får bedre trening i å møte publikum med en annen etnisk bakgrunn enn norsk. De er oppmerksomme på disse problemene, mener han.
Lengre reaksjonstid
– Reaksjonstid er høyere dersom innvandrere ringer. Men hvis man ringer til politiet og forteller at Ali bråker ute så vil politiet kommer raskere. Jeg baserer dette på faktiske hendelser som vi i Organisasjonen mot offentlig diskriminering har hørt om.
Må bli flinkere til å klage
– Men hva skal man gjøre i en slik sak hvor man føler seg dårlig behandlet?
– Folk må bli flinkere til å klage til politiet.
I en sak hvor en blir truet på telefonen, kan det i verste fall koste noen livet. Noen ofre som ikke har fått hjelp av politiet, spør “Når mitt liv ikke betyr noe, hvordan kan da et brev hjelp?”.
– Uansett må man klage via media og ikke minst til selve politisjefen ved et brev eller en e-post. Alle telefonsamtaler til politiet blir registrert, så om noen mener at de er blitt dårlig behandlet fra politiet sin side, har de beviset på politiets egen database.
Politidirektoratet kunne ikke gi Utrop noen kommentarer til denne saken.