– Somalisk ungdom er en ressurs

Somaliere kan virke fremmed, men de er ikke farlige. De ønsker å være venner med nordmenn, mener hun.

Formålet til prosjektet som gjennomføres av Mangfold i Arbeidslivet med støtte fra Utlendingsdirektoratet, er å oppsøke og utvikle integrerende tiltak rettet mot somaliske ungdommer i Oslo-området.

Samtidig skal ungdommene få styrket identitet både som somaliere og nordmenn. Prosjektet ønsker å vise at somaliske ungdommer er en ressurs som selv kan aktivisere og mobilisere seg.

Fem workshops
Fem forskjellige workshops tilbys ungdommen gjennom prosjektet. Den om religion og kultur inneholder foredrag og diskusjoner om islam og kultur i kjønnsdelte grupper. Workshopen om musikk er for alle som vil lære å synge og spille tradisjonelle sanger og instrumenter. Den om sport inneholder fotball og basketball.

I workshop om dans får ungdommene mulighet til å lære tradisjonell folkedans og aerobic. De får også mulighet til å diskutere forskjellige temaer som de er interessert i og slappe av med litt mat og hyggelig prat med venner.

– Prosjektet har bare fått støtte ut 2004, men vi håper på forlengelse fordi somaliske ungdommer trenger aktiviteter. Prosjektet er livsviktig for dem og bidrar til å forebygge kriminalitet og rus. Somaliske ungdommer er som andre ungdommer, de trenger bare litt hjelp til å overbevise nordmenn om at de er ressursrike og positive mennesker, sier Abdi.

Media skader somaliere
Assisterende direktør i Utlendingsdirektoratet, Manuela Ramin-Osmundsen, deltok i åpningen av prosjektet og uttalte at det er helt avgjørende at det finnes ressurser i ulike miljøer. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at Norge er et mangfoldig samfunn der ulike etniske grupper lykkes forskjellig.

Somaliske ungdommer har det vanskeligere enn andre etniske grupper. De har behov for å vise initiativ som kan bidra til at samfunnet endrer sitt negative syn på dem.
– Media gjør stor skade overfor somaliere ved å fremstille dem på en negativ måte. Et somalisk nettverk skal hjelpe oss i å bekjempe dette, sier Safia Y. Abdi.
I Norge finnes mange forskjellige aktiviteter for norske ungdommer, men ingen kollektive aktiviteter for somaliske ungdommer. Somaliske ungdommer har en annen etnisk og kulturell bakgrunn, og behøver kunnskap om egen kultur og identitet for å tilpasse seg det norske samfunn.

– Våre ungdommer har konflikter med seg selv og med andre. I et fremmed land fordobles konfliktene fordi majoritetssamfunnet er annerledes. Mange somaliske ungdommer befinner seg i farlige miljøer som leder til rus og kriminalitet. Vi må hjelpe dem til å finne en riktig vei for å integreres i det norske samfunnet, og jobbe for å forebygge kriminalitet og rusmisbruk..

– Våre barn må gis mulighet til å bli kjent med somalisk kultur, religion og tradisjoner. Det er veldig viktig at de ikke mister sin egen identitet og kulturelle bakgrunn, for da blir det lettere for dem å integreres i det norske samfunnet, mener Safia Y.Abdi. Abdis ønske er at Oslo kommune og andre kommuner kan gi somaliske ungdommer lokaler hvor de kan komme for å få hjelp, råd og veiledning, samt delta i forskjellige aktiviteter.

– Det hadde vært så fint hvis norske ungdommer kan være med somaliske ungdommer og integrere seg i somaliske kultur, da forstår nordmenn mye bedre somaliere, sier Safia Y. Abdi.

Prosjekt mot omskjæring
Prosjektleder Safia Y. Abdi (42) kom til Norge fra Somalia i 1992 som humanitær flyktning. Hun har gått grunnskolen og videregående skolen her i landet og er utdannet sykepleier fra Høgskolen i Harstad.

Safia jobbet som sykepleier i Harstad kommune, men flyttet i 2002 til Oslo. I hovedstaden kom hun i kontakt med somaliske ungdommer som var interessert i å jobbe mot omskjæring.

Safia ble med i omskjæringsprosjektet og skrev og tok opp saken i brevs form til flere departementer. Støtte til prosjektet fikk Safia og de andre kun fra Sykepleierforbundet. De ga 180 000 kroner.

Beløpet ble bla brukt til å sette opp teaterstykket ”Den tradisjonell somalisk ekteskap”, som hadde som mål å skape en forandring i enkelte somalieres holdning til omkjæring og tvangsekteskap.