- Ibsen uten tid og rom - 19.10.2006
- Mener USA selv står bak 9-11 - 21.09.2006
- Vi trenger nye briller! - 25.08.2006
Jeg visste at jeg skulle debutere med «Sett innenfra» i dette nummeret, så du kan si det slik at jeg har brukt mye tid på å tenke hva jeg ville skrive og hvordan jeg ville skrive det.
Lite visste jeg om at den største naturkatastrofen i moderne tid ville inntreffe. At naturens uante krefter ville blåse ut og opp flodbølger på størrelse med boligblokker. Vi får nok aldri vite med sikkerhet hvor mange som døde, når Utrop går i trykken er tallet cirka 160 000. Jordskjelvet i Det indiske hav har satt etterdønninger inne i hver og en av oss. Hvordan kan naturen være så ond? Hva er meningen med slike katastrofer, om noen?
Her i Kairo vandrer jeg i overfylte gater med taktfaste lyder fra bilhorn og defekte eksospotter. Folk fleste er fortsatt i sjokk etter naturtragedien. Kristne og muslimer jeg har pratet med tror det er en mening med katastrofen. Uavhengig av religion kan jeg oppsummere deres oppfatning slik: Flodbølgen minner oss om hvor små vi mennesker er i det store og hele. Vi må ikke tro at vi kontrollere verden. Derfor må vi tenke på hvordan vi lever livet vårt, hvert minutt av det!
Kanskje ingen trøst for alle som har mistet noen av sine kjære, men muligens kan vi vokse på det samholdet vi har sett i kjølvannet av katastrofen. Rase, religion og politiske konflikter er plutselig meningstomme ord. For nå handler det om noe så enkelt og sårbart som ’mennesket’, og når det kommer til stykke står mennesket hjelpesløst når naturens krefter utspiller seg.
Men det er andre krefter som også tar liv på denne jordkloden. Den andre verdenskrigen og Hiroshima-bomben har slukt flere hundretusener av uskyldige menneskeliv. Men har vi lært noe av det? Mennesket er drevet av en galsksap og et onde som ikke er mindre enn naturens fiendlige side.
En undersøkelse publisert i det anerkjente medisinske tidsskriftet Lancet viser at over 100 000 irakere har mistet livet siden krigen i Irak startet. Så vidt jeg vet finnes ingen statestikk over hvor mange som er blitt hjemløse som følge av krigen.
Hittil har USA brukt 168 milliarder dollar (svimlende 1008 milliarder kroner). Denn uavhengig budsjettkomittee nedsatt av den amerikanske kongressen’ Congressional Budget Office’ (CBO) har nylig anslått at USA i løpet av 2005 må regne med å bruke rundt fem milliarder dollar, 30 milliarder norske kroner, i måneden.
Rapporten fra CBO understreker at dersom situasjonen endrer seg til det verre, kan dette tallet stige. USA har økt sin bistand til katastrofeområdet til litt over to milliarder kroner. Fortsatt er beløpet latterlig lite, når vi vet at bare i 2005 vil USA bruke over 360 milliarder kroner på krigen i Irak. For et galskap, spør du meg.
Her i Midtøsten er galskapen en del av hverdagen og folk lurer på hvorfor i all verden USA bruker milliarder og kanskje etterhvert trillioner av dollar på å fortsette en krig de selv vet var og er ubegrunnet?
Mustafa (32) er drosjesjåfør. Hans øyner møter mine i forspeilet. – USA gikk til krig fordi de ville krige, fordi de trengte krigen for å holde militærindustrien igang. Sikkert ingen ulempe at Irak har et av verdens største oljereserver. Da er det ikke så farlig med døde irakere, sier han ironisk. Kanskje har han rett? Kanskje ikke?
Saken er at det daglig dør et ukjent sivile mennesker i Irak og et ukjent antall mennesker blir hjemeløse.
Ikke av en flodbølge, men av onde menneskelig handlinger.