- Sannheten om Vladimir Putin - 21.09.2006
- Sirkusartister - 06.09.2006
- Fabricating Terrorism - 06.06.2006
Endelig undertegnet regjeringen i Sudan fredsavtale med Opprørsbevegelsen Sudan Liberation Movement (SPLM) med sikte på å ende uenigheten mellom Sør-Sudan og Nord-Sudan.
Konflikten har hittil tatt livet av cirka to millioner mennesker, og mange er drevet på flukt. FN beskriver situasjonen i landet som en av de verste humanitære krisene i verden akkurat nå. Borgekrigen som har vart over 20 år er endelig avsluttet..
Fredsavtalen er omfattende og gir håp for en endelig fred i Sudan. Sentralt i avtalen er at Sudans Nasjonale Kongressparti og SPLM skal dele regjeringsmakten. Videre forventes det at det skjer desentralisering av makten og tilslutt at man skal dele på landets oljeinntekter.
Norges utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson beskriver fredsavtalen som historisk. I hennes tale under fredssermonien understreket hun behovet for å etterleve avtalen. Hun påpekte at undertegningen av avtalen kun er første skritt og at det som gjelder er å implementere den. Men avtalen gir ikke bare gledestårer.
Krisen i Darfur-regionen vest i Sudan er ikke løst og dette har gitt bekymringer både til verdenssamfunnet og folket i Sudan. Konflikten som har likhetstrekk med den i sør rommer også uenighet om ressurser. Det er meldt at 70.000 mennesker har mistet livet og 1.6 millioner har mistet sine hjem.
Det som er spesielt i Darfur-regionen er at opprøsrgruppen her kjemper mot både regjeringen og Janjaweed militsen som er også støttet av regjeringen. FN har gjennom resolusjoner påpekt behovet for total stopp av denne konflikten.
Konfliktene i Sudan har en kompleks bakgrunn, og det kreves nøye diplomati og varsomhet. Norge har spilt viktig rolle og må takkes. Som mange andre konflikter i Afrika kan Sudan-konflikten spores tilbake til 1800-tallets mørke tider. Konflikten har så mange dimensjoner som ikke bør undervurderes. Samtidig har dagens Sudanske ledere vist at de kan enes skriftlig og snakke sammen.
Vi er enige med Hilde Frafjord Johnson at det viktigste arbeidet gjelder nå. Og Sudan står ikke alene.
Om kort tid arrangeres det giverlandskonferanse for Sudan. Dette for å skape bred støtte for å gjenoppbygge landet. To store utfordringer er kampen mot fattigdom og ikke minst aids. Dermed gjenstår det mange utfordringer for å gjenreise landet og tillitten mellom folket. Ikke minst forventes det at givergleden blir minst like stor som det har vært i forbindelse med flodbølgekatastrofen i Asia.
Afrika har mange utfordringer og er beskrevet for å være det ”glemte” kontinentet. Leger uten grenser har skissert de ti glemte humanitære saken i året 2004. Syv av disse er direkte knyttet til Afrika.
Trengs det flere motiver for løfte blikket?