I følge NRK kan den markante forskjellen tyde på at innvandrere har de tyngste jobbene.Statistisk sentralbyrå tror den store forskjellen skyldes at innvandrerne har de tyngste jobbene innenfor alle kommunens sektorer.
– Vi antar at det kan være sammenhenger mellom helsetilstand og sykefravær, naturlig nok. Men vi har ikke gode data for å sammenligne helsetilstanden i innvandrer- befolkningen med arbeidstakere generelt, sier rådgiver Kristoffer Vetvik i Statistisk sentralbyrå til NRK.
Sykefraværet er på hele 12,5 prosent blant kommuneansatte med ikke-vestlig bakgrunn, mens for de andre ligger fraværet i gjennomsnitt på 8,5 prosent. Det er de eldste og folk som jobber i helse- og omsorgssektoren som er oftest sykemeldt.
Vitaminmangel blant innvandrere
Nesten fire av ti ikke-vestlige innvandrere og hele 65 prosent av de pakistanske kvinnene i Oslo lider av D-vitaminmangel, viste innvandrerundersøkelsen som ble gjennomført i Oslo i 2002.
Alvorlige skjelettsykdommer har igjen dukket opp hos innvandrere fra det indiske subkontinent, i følge Aftenposten.
– Det skyldes at mange voksne innvandrere har en betydelig mangel på vitamin D. Dette er best dokumentert i Oslo, forklarer professor Haakon E. Meyer ved Universitetet i Oslo og Folkehelseinstituttet. Han leder et prosjekt som deler ut gratis D-vitamindråper til innvandrerbarn ved halvparten av Oslos helsestasjoner.
Hyppigere diabetes blant innvandrere
Innvandrere fra India, Pakistan, Sri Lanka, Bangladesh, Midtøsten, Tyrkia, Afrika og Latin-Amerika er mer utsatt for diabetes enn andre.
Mest utsatte for diabetes type 2 er: De som har far eller mor med diabetes, har høyt blodtrykk, er røykere, overvektige – og folk fra Asia, Afrika og Latin-Amerika.
Verdens helseorganisasjon (WHO) spår en epidemi av diabetes-2 i åra som kommer. I slutten av 2004 slo også Folkehelseinstituttet alarm, etter at det i flere befolkningsundersøkelser er påvist diabetes-2 hos personer som ikke visste at de hadde sykdommen.
Innvandrere spiser usunt
Innvandrere i Norge er fetere enn resten av landets befolkning. Innvandrerne har tatt opp usunne matvaner, og er overrepresentert blant diabetespasientene. Den norsk-indiske legen og forskeren Bernadete Kumar har kom frem til resultatene etter å ha intervjuet 75 innvandrerfamilier i en større undersøkelse i fjor.
Årsaken er, ifølge Kumar, at de fleste indere og pakistanere i Norge kommer fra fattige jordbrukssamfunn i hjemlandene hvor de ikke har hatt råd til å kjøpe kjøtt så ofte.
I Norge koster imidlertid kjøtt ikke særlig mer enn grønnsakene, og dermed faller valget oftere på kjøtt enn grønnsaker.