Musikk og kunst i kampen mot AIDS

Fire ledende amerikanske jazzmusikere er i India på en ukeslang reise for å spre kunnskap om Aids. Al Jarreau, Earl Klugh, George Duke og Ravi Coltrane spiller jazz og snakker om AIDS.

Sammen med indiske hjelpeorganisasjoner som jobber med HIV og Aids skal de gi sin hyllest til Martin Luther King Jr. Temaet under forestillingen er hvordan King Jr.s verdighet og medlidenhet kan inspirere de som kjemper mot spredningen av HIV.

Ifølge UNAIDS var ca. 5,1 millioner indere bærere av HIV-viruset i 2003. Flere delstater i India har rapportert om alvorlige epidemier. I Tamil Nadu er halvparten av alle sexarbeidere blitt smittet av HIV. I Andhra Pradesh, Karnataka, Maharashtra og Nagaland, er mer enn 1 prosent av alle gravide kvinner funnet smittet med HIV.

Vold og kvinner
Ja, jeg taler imot vold mot kvinner og jenter, gjør du det? Plakaten med et stort bilde av cricket spilleren Sachin Tendulkar stirrer imot meg. Jeg er på Dilli Haat, en markedsplass der håndverkere fra hele India selger sine varer. Ved inngangen er det en stand med informasjon om vold mot kvinner og AIDS.

I mange deler av verden har kvinner oppdaget at ekteskap og monogame forhold ikke har vært noen beskyttelse mot HIV-smitte. For mange kvinner er vold eller tvang en del av deres første seksuelle erfaring. 24 prosent av kvinnene som deltok i en spørreundersøkelse i Peru, sa at deres første sexopplevelse skjedde under tvang. Vold er en del av hverdagen i India også.

Organisasjonen Tarshi, Talking about sexual health and reproductive issues, har en telefonlinje, der jenter kan ringe inn for å få opplysninger om seksuell helse eller seksuelt overførbare sykdommer. Kvinner som har vært utsatt for voldshandlinger ringer også for å be om hjelp.

– Når vi får henvendelser fra folk som trenger øyeblikkelig hjelp, sender vi dem videre til krisesentre, leger eller kvinneorganisasjoner som kan hjelpe dem, forteller koordinatoren av Tarshi, som ikke ønsker å få sitt navn på trykk.

Forebygging av AIDS
I en annen bod på Dilli Haat sitter Gurupada Chitrakar og selger jorano pat malerier. ”Bidesh theke ei rog elo (Sykdommen kom fra utlandet)”, synger Chitrakar. Han synger en sang om HIV og AIDS, mens han viser bilder av blodoverføringer og barnefødsler.

Jorano pat er en gammel form for eventyrfortelling fra før kinoenes tid i Bengal i India. Patuaene eller billedfortellerne fra Medinipur i Bengal har religion og tradisjoner som ligger et sted mellom islam og hinduisme. Pat ble brukt som underholdning, men også til opplæring og opplysning på landsbygda. Før i tiden ble temaer fra mytologien tegnet på en rull papir bekledd med stoff, dette ble rullet sammen til en bokrull. En sang ble skrevet til denne skriftrullen, og hvert bilde hadde sin fortelling.

Maleren som også var lyriker og sanger satt foran et stort publikum og sang og fortalte mens han rullet ut bildene. I det 20. århundre begynte kunstnere å synge om aktuelle temaer, historiske begivenheter, naturkatastrofer, og sosiale temaer som for eksempel drap av pikebarn, medgift og AIDS. Gurupada Chitrakar har besøkt mange landsbyer og fortalt om HIV og AIDS.

ABC-ikke så effektiv
Det er mange organisasjoner og statlige organer i India som har deltatt i forebyggelsesarbeid mot HIV og AIDS. For mange kvinner har ABC-kampanjen som gikk verden over i kampen mot Aids ikke vært tilstrekkelig. ABC står for abstinence, be faithful , use condoms. På norsk; avhold, vær trofast mot din partner og bruk kondomer.

De fleste sexarbeidere som hadde tilgang til kondomer brukte dem ikke fordi klienten nektet å bruke dem. I India sa en fjerdedel av de gateprostituerte i en undersøkelse at hvis en klient nektet å bruke kondomer tok de bare mer penger fra ham, ifølge UNAIDS. Delstatene i nordøstre India som grenser til Burma har større narkotikaproblemer enn i resten av landet. I Manipur har Aidsepidemien vært et problem i mer enn ti år på grunn av stoffmisbruk i delstaten. I byene Imphal og Churachandpur har forekomsten av HIV målt på fødselsklinikker gått opp fra under 1 prosent til over 5 prosent de siste ti årene, og mange av kvinnene som er funnet HIV-positive er seksuelle partnere av stoffmisbrukere.

Stoffmisbruk
Narkotikamisbruk spiller en større rolle i spredningen av HIV i India enn tidligere antatt. De fleste sentre som tester injiserende stoffbrukere er i nordøst India, der sprøytebruk er mer vanlig.

Nå viser det seg at situasjonen i sør India er like urovekkende. I Chennai var 26 prosent av stoffmisbrukere HIV-positive da et nytt HIV/AIDS senter ble etablert i 2000. Tre år senere hadde tallet steget til 64 prosent. I de fleste byer der det er gjort undersøkelser på forekomsten av HIV blant stoffmisbrukere, har minst 25 prosent sagt at de lever i faste seksuelle forhold, enten med ektefelle eller en fast partner. (I Chennai var det 46 prosent).

I delstatene Maharashtra, Tamil Nadu og Andhra Pradesh har AIDS lenge vært et problem, men epidemien spres mer av kommersiell sex enn bruk av urene sprøyter. Forebyggingsarbeidet i disse delstater har ikke klart å stanse epidemien. Til tross for sikker-sex kampanjer blant sexarbeidere i Mumbai i over ti år, har tallet på infiserte ikke gått ned.

Medisiner
For et år siden begynte India å gi gratis medisiner til 100 000 mennesker med HIV. Har programmet vært effektivt? Anjali Gopalan, leder Naz Foundation (India), en stiftelse som driver et Aidssenter i New Delhi mener det er en begynnelse.

-Programmet dekker ikke hele India, det ble startet i de seks delstater som har mest HIV. I Delhi har det vært vellykket, men i de andre sentrene har de ikke muligheter for å ta CD4 tester og følge opp ordentlig. Det som tilbys er bare primær behandling, ikke når folk begynner å få symptomer. Men selvfølgelig er jeg glad for at det har begynt og at helsemyndigheter begynner å bli i oppmerksomme på hvor viktig riktig ernæring er for dette programmet, sier Gopalan.

Med 8,2 millioner mennesker som lever med HIV og AIDS i Asia, er det nødvendig å prioritere omsorgsarbeid. I 2004 fikk under bare 6 prosent av de som trengte HIV medisiner i Asia den behandlingen de trengte.