- – Føler et samfunnsbehov for å ta opp tabubelagte temaer - 17.12.2024
- Hanne Tveter og Alex Mercado slipper ut julesingel - 17.12.2024
- – Norge er som en historiefortelling - 17.12.2024
Som en reaksjon på blomsteraksjonen til støtte for avgåtte justisminister Sylvi Listhaug, tok bergenseren saken i egne hender og ledet an til en pengeinnsamling.
Ahamath (37) jobber til daglig som rådgiver og webredaktør ved Universitetsmuseet i Bergen, med ansvar for kommunikasjon og sosiale medier. Hun har også jobbet som journalist i Bergens Tidende.
Sammen med Sjur Almskår ble hun i mars norgeskjent for å ha stått bak protestpengeinnsamlingen mot den nå avgåtte justisministeren Sylvi Listhaug.
Selvsagt spiller folks bekymringer en rolle. Problemet er når enkelte krefter spiller på denne frykten.
Innsamlingsaksjonen Soldiers of Are og Odin – fundraiser for Leger uten grenser på Facebook kom som en reaksjon etter at justisminister Sylvi Listhaug fikk blomster fra sine tilhengere under striden om mistillitsforslaget fra opposisjonen.
Fra fredag og til tirsdag, dagen Listhaug kunngjorde sin avgang, klarte de å samle hele 17,5 millioner kroner.
– Vi ser dette som et klart statement for inkludering og for et varmere samfunn, og mot hatretorikken som preger mye av dagens samfunnsdebatt blant visse politikere, sier Ahamath til Utrop.
Blandet bakgrunn
Selv ser Ahamath på seg selv som bergenser med mangfoldig bakgrunn, med en trygg og god oppvekst.
– Jeg har en kristen norsk mor og en srilankisk muslimsk far, som kom til Norge i 1977 som arbeidsinnvandrer og fant seg et nytt hjem her. Jeg ble oppdratt flerkulturelt, men fikk ofte kjenne på kroppen og høre at jeg var annerledes. Etter hvert som jeg vokste opp, valgte jeg å være humanetiker.
– Jeg har tatt det beste fra mine to foreldres verdener og gjort det til mitt eget, og jeg prøver også å oppdra barna mine på samme vis.
Selv om Camilla hadde en del negative opplevelser som barn, med rasistiske tilrop fra både voksne og barn, så tenker hun at ting har blitt verre den siste tiden.
– Min opplevelse er at dette har blitt mer stuerent nå som høyrepopulistiske partier og mørkeblå krefter har fått større definisjonsmakt. Folk som deler deres verdensbilde føler i større grad at de kan si ting uimotsagt. Vi har å gjøre med en retorikk som har spredt seg raskt og fått fotfeste.
– Vi trenger bedre dialog
– Når Norge går i samme retning som ellers i den vestlige verden, etter både Trump og Brexit, har det kanskje ikke å gjøre at folk er bekymret for varige samfunnsendringer?
– Problemstillingen som du tar opp, er veldig omfattende. Selvsagt spiller folks bekymringer en rolle, og det er menneskelig å bekymre seg. Problemet er når enkelte krefter spiller på denne frykten og fremmer man fremmedfrykt, polarisering og konflikttankegang. Et av målene med innsamlingen har vært nettopp å motvirke dette. Vi trenger helt klart en bedre dialog i samfunnet.
Ahamath mener det er på tide å ta til motmæle mot slike krefter.
– Når såpass mange har engasjert seg i vår aksjon og donert penger, så tenker jeg at folk flest ikke deler høyrepopulistisk og mørkeblå tanker. Folk flest nærer ikke hat.
– Vil du eller dere i gruppen “Soldiers of Are and Odin” vurdere nye aksjoner?
– Vi så at dette ble en suksess, men jeg tenker at vi først og fremst må ha et fokus på et samfunn som setter menneskeverdet høyest, og som aktivt bekjemper rasisme og hatretrorikk. Nå hadde vi en pengeinnsamling, neste gang kan det være noe annet, sier hun.