- Eventyrlige Leila - 08.09.2013
- – Niqabforbud strider med menneskerettighetene - 03.09.2013
- Assad kapret kremjobben - 31.08.2013
Fra og med mandag 3. juni vil muslimske pasienter ved Akershus Universitetssykehus (Ahus) bli de første som får servert halal-mat fra et halal-godkjent sykehuskjøkken i Norge. Avtalen som godkjenner produksjonskjøkkenet på Ahus som produsent av Halal-mat, ble undertegnet i går av Morten Løkken Bendiksen, direktør for Senter for service og teknikk ved Ahus, og Mohammed Bouras, leder av Islamsk Råd Norge (IRN).
Unik sertifisering
– Dette er ikke bare en viktig dag, men også en historisk dag for Norge og muslimer i Norge. Vi er veldig fornøyde med samarbeidet som har vært mellom oss og ledelsen i Ahus, og jeg har stor tro på at dette prosjektet kommer til å lykkes. Dette er en stor dag for alle sammen – men først og fremst for pasientene og deres pårørende, sier Bouras etter at avtalen har blitt signert.
– Det som er unikt for denne verifiseringen og sertifiseringen er at vi har sett på hele verdikjeden, fra bondegården og frem til IRNs halal-logo ble klistret på emballasjen. Ahus er den første offentlige institusjonen som har blitt sertifisert, men de er også faktisk den eneste som er sertifisert per dags dato, sier Mehtab Afsar, generalsekretær i IRN.
Det som er unikt for denne verifiseringen og sertifiseringen er at vi har sett på hele verdikjeden.
Afsar understreker at det er kun Ahus som har klart å leve opp til den standarden som gjør at de har blitt sertifisert. Han forteller at til tross for at det er mange som selger halal-mat, har de ikke blitt verifisert siden de har ikke klart å vise hele verdikjeden.
Sertifiseringsprosessen av Ahus begynte for fullt i november 2012, og det er kun Islamsk Råd Norge (IRN) som kan dele ut halal-sertifisereringer.
Små endringer
– Vi muslimer er veldig mye mer fleksible enn hva man får inntrykk av i media. Vi har rettet oss etter rutinene til sykehuset, og vi har ikke bedt sykehuset om å bygge et eget kjøkken eller krevd at de skal ha alt av eget utstyr. Vi har tilpasset oss for at det ikke skal påløpe ekstra kostnader for sykehuset, sier Afsar.
Assisterende avdelingssjef Janita Høydal i Mat og Drikke på Ahus sier arbeidet med å få kjøkkenet halal-sertifisert ikke har krevd så store endringer, men at det først og fremst har handlet om å få prosessene på plass:
– Vi har gått gjennom rutinene og sikret at ting er på plass i forhold til det som er halal-kritisk. Fra før har vi lignende prosesser på plass, som gjelder for eksempel glutenfrie produkter og vegetarretter. Det som er annerledes her er at det må være godkjente ingredienser også når det gjelder e-stoffer og at kjøttet må komme fra godkjente slakterier, sier hun og legger til at tilretteleggingen kun har ført til en liten økning i pris når det gjelder innkjøp av kjøtt.
Både Høyland og Afsar kan garantere for at faren for krysskontaminering er totalfraværende – det vil si at varene ikke blandes. Generalsekretæren kan forsikre om at dette gjelder både råvarer, krydder eller produkter som inneholder e-stoffer som ikke er tillatt i islam å konsumere, samt utstyret som brukes.
– Men avtalen er først og fremst viktig fordi muslimske pasienter nå får tilgang til mat de kan spise på sykehuset på lik linje som alle andre. Samtidig er den maten de vil få servert produsert på en profesjonell måte hvor helse og næring er i fokus. Avtalen viser også at vi har et åpent og inkluderende samfunn, hvor man tar hensyn til mangfoldet, mener generalsekretæren.
Pasientene i fokus
– Hva vil du si til dem som er bekymret for at islamsk praksis blir en del av norske institusjoner?
– Jeg vil berolige dem og si at de ikke må få panikk. Dette er en praksis som ikke krever noen ekstraordinære rutiner. Men jeg vil også minne dem på at fokuset bør være på pasientene, da det er de som trenger maten – uavhengig av deres religiøse tilhørighet, mener Afsar.
Ledelsen ved Ullevål sykehus har allerede vist interesse om at de ønsker å følge Ahus sine spor. Ahus er landets største sykehus, hvor en halv million pasienter er tilknyttet sykehusets opptaksområde.
– Mange av sykehusets pasienter har muslimsk bakgrunn, men jeg vil også understreke at mange av de som jobber på Ahus også er muslimer. Så dette tilbudet er minst like viktig for de som jobber ved sykehuset. Derfor er neste steg å få kantina halal-sertifisert. Det vil gjøre hverdagen enklere for de som tar seg av pasientene, sier Afsar.
Høyland kan bekrefte at arbeidet med å få kantina halal-sertifisert allerede er i gang, men at de har ikke fastsatt noen dato for når kantinen vil bli sertifisert.
– Vi starter forsiktig nå med å kunne tilby pasientene fire ulike halal-retter og vi ønsker å kunne utdype utvalget først, før vi bygger ut tilbudet etter hvert, sier avdelingssjefen.