- Provoserer for samfunnsendring - 02.10.2018
- Flere innvandrere stemmer Ap - 15.08.2017
- Mener hijaben misforstås - 23.05.2016
– “Vær så snill å hjelp meg”, var det siste Taiman sa til meg før jeg forlot han, sier Hawra al Hatem.
Al Hatem er en venn av familien til Taiman Agid Fatah. Hun besøkte han på Trandum internat. Hun har kjent Taimans bror Rajab (25 år) i åtte år.
– Vi har ikke fått sove ett eneste minutt, forteller hun på vegne av seg selv hans fire søstre, fem brødre, mor og far.
– Moren hans gråter konstant. Han har det også veldig dårlig. Dette er helt forferdelig, fortsetter al Hatem.
Hun er også en av de mest aktive i Facebookgruppen Støttegruppe for Taiman Agid Fatah. Det siste innlegget hennes la hun inn få timer etter å ha besøkt Taiman på internat:
Dette var vondt, trist, sårende, alt på en gang! Klarer ikke beskrive den vonde følelsen vi sitter med akkurat nå. Nå har vi nettopp vært på Trandum, og besøkt vår kjære Taiman.
Var hos kameraten
Taiman var hos kameraten da politiet hentet ham. Det skjedde onsdag forrige uke. Kameraten ringte så til Taimans mor og fortalte hva som hadde hendt.
– Siden har moren vært helt knekt. Hun gjør ikke annet enn å gråte, forteller al Hatem.
Taiman kom til Norge fra Irak sammen med familien i 2001. Da var han 14 år gammel. Faren forlot Kurdistan-Irak to år i forveien og søkte da om familiegjenforening. Fire år senere, i 2005, fikk familien oppholdstillatelse i Norge – alle bortsett fra Taiman. Han hadde fylt 18 år like før vedtaket, og ble demed vurdert individuelt – ikke som en del av familien. I 2006 ble søknaden om familiegjenforening avslått. 2008 kom det endelige avslaget fra Utlendingsnemnda (UNE) på Taimans asylsøknad. Siden søkte han om familiegjenforening på nytt. Myndighetene bestemte seg for å tvangsutsende 27-åringen.
Hindret av formalia
Taimans advokat Asgeir Thomassen forteller at saken nå ligger hos UNE.
– Jeg kjemper for at han skal få bli på grunnlag av hans tilknytningen til Norge, at hele familien hans er her og at Taiman har slitt med psykiske problemer. UNE har bedt om en oppdatert erklæring fra legen som bekrefter helsetilstanden hans.
Siden første avslag har Taiman vært uten skolegang. Han har heller ikke hatt muligheten til å få jobb. Dette har påvirket den psykiske helsetilstanden hans, forteller el Hatem.
Rudi Bakken, en av fire administratorer av facebook-gruppen forteller til NRK at Taiman har vært innlagt på Sandviken psykiatriske sykehus flere ganger.
Advokaten har sendt en skriftlig henvendelsen om å få en oppdatert journal. Men ifølge pasient- og brukerrettighetsloven må Taiman sende samtykkeerklæring.
– Fordi Taiman sitter i fengsel, er vi hindret av formalia. Det er ikke lett å koordinere det slik situasjonen er nå, men vi jobber med saken, sier Thomassen.
Jobber på spreng
Familien får det ikke bedre etter besøket, nå som de har sett hvor ille han har det.
– Han er i et lite rom. På rommet har han kun en madrass og do. Han spiser ikke, sover ikke og skjønner ikke hvorfor dette skjer ham når han alltid har handlet innenfor lovens rammer, forteller familievenninnen.
Hun jobber for øyeblikket på spreng for å arrangere ny demonstrasjon i Oslo. Avtalen med politiet må være på plass før hun kan invitere til demonstrasjonen førstkommende lørdag. Hun planlegger at demonstrasjonen skal starte på Grønland og avslutte på Rådhusplassen. Den vil bli den tredje i rekken i løpet av en uke.
Al Hatem forteller at hun skal invitere til demonstrasjonen gjennom støttegruppen på Facebook.
Arrangerer gratis-konsert
Sinan Berkant Yildiz jobber også aktivt for å hjelpe Taiman til å få bli. De to har vært venner siden 2005.
– Jeg ble kjent med han tilfeldig. Hver søndag møtes innvandrere på en fotballbane i nærheten av Bergen sentrum. Vi er fra alle nasjoner, men vi har alle til felles at vi betrakter Bergen som vårt hjem. En gang havnet jeg og Taiman på samme lag. Han var høflig og snill, og han skilte seg ut. Siden har vi spilt på samme lag i tre år. Jeg ble etter hvert bedre kjent med Taiman, og det var ikke så vanskelig å se hva han hadde blitt utsatt for. Taiman betyr veldig mye for meg som person, og å se han miste familien sin vil trolig ha alvorlige konsekvenser for helsen hans, forteller Yildiz.
Han har arrangert gratis-konsert i Bergen. Også den er publisert på støttegruppe-siden, som har fått over 7575 medlemmer og mer enn 100 innlegg på mindre enn en uke. Han forteller at støttegruppen har fått nærmere 400 elektroniske signaturer på Opprop.net, i løper av noen sju timer.
Al Hatem syns det er flott å få støtte.
– Det rører meg å se at så mange ukjente mennesker engasjerer seg i denne saken. Vi føler oss ikke alene, men det er likevel tungt, sier hun.
Under besøket fortalte hun Taiman om støtten han og familien har fått.
– Han sier han er veldig takknemlig for det støttemedlemmene gjør for han. Han sa han skulle ønske han kunne gi hver av dem en klem. For en uke siden hadde han smilt av glede for den minste glede. I dag er han en annen person. Det var ikke et hint av et smil å se av Taiman, og det gjør gjør vondt å se ham slik, forteller hun.