- Utenlandske lastebilsjåfører får Vegvesen-app på engelsk - 22.12.2024
- Ny rapport kritisk til forholdene i greske flyktningleire - 21.12.2024
- Mer midler til Mela-huset etter budsjettforlik - 20.12.2024
Al-Hussaini og et nettverk av bekymrede unge norske muslimer tok i utgangspunkt initiativet til gårsdagens demonstrasjonstog. 6000 personer, både muslimer og ikke muslimer, møtte opp på Grønland under parolene Nei til ISIS og Ikke i islams navn for å vise avsky mot terrorgruppen IS (Islamsk Stat) og deres sympatisører i Norge.
Flere hjertevarme appeller ble holdt før demonstrantene marsjerte fra Grønland til Stortinget. Samfunnsdebattant Yousef Assidiq ble i forkant av markering angivelig spyttet på av en person på Grønland som sympatiserte med Profetens Ummah.
– Vi må våge å ta tilbake byen vår, og religionen vår. I medier, på sosiale medier og YouTube har ekstremistene frem til nå fått herje uhindret, nærmest uten å bli utfordret. Ikke mer. Fra nå av sitter vi og våre ungdommer igjen med definisjonsmakten, sa han til de fremmøttes applaus.
– Ekstremister burde klippe seg
Tidligere SV-politiker Akhtar Chaudry mente det var viktig at norske muslimer sto på barrikadene for religiøse minoriteter som er ofre for IS' krigføring.
– Her i Norge har vi som muslimer rettigheter til utøve vår tro. Vi må kjempe og stå opp for at kristne, jøder, yezidier, og andre i de majoritetsmuslimske landene vi, våre foreldre og besteforeldre kommer fra, skal også ha den samme rett. Vi må leve opp til idealet som Profeten i sin tid mante til, om sameksistens og fred mellom ulike folkeslag.
Basse Mushe fra Somalisk Nettverk brukte en mer humoristisk tone under sin appell.
– Oslo er vår og ikke ekstremistenes by. Her på Grønland finnes det like mange barbersalonger som moskéer, som drives av folk som bidrar til seg selv og nærmiljøet. Jeg oppfordrer folk som Ubaydullah Hussain og hans meningsfeller til å klippe hår og skjegg. Kanskje det ville hjelpe å endre deres standpunkter?
– Klar beskjed
Forstander i Rabita-moskéen Basim Ghozlan sa han og andre muslimske ledere stilte opp for å gi ekstremsimen en “klar beskjed”.
– Vi står samlet mot at enkelte skal misbruke vårt religions navn til sin fordel, sa han til utrop.no.
– I dag ser vi mange som er samlet, folk som også har klare meningsforskjeller i den offentlige debatten. Hvor mye sier dette om viktigheten bak en markering som denne?
– Vi er uenige om mye, men vi enige om at vold, ekstremisme og terrorisme ikke hører hjemme i dagens samfunn. Og vi er enige om at vi skal bekjempe dette. Hvis vi ikke klarer å samle oss i kampen mot ekstremismen, så vil vi aldri klare å skape et samfunn basert på sameksistens.
Kristen-Norge også med støtte
Fungerende biskop for Den norske kirke i Oslo, Anne May Grasaas, roste ungdommene for initiativet.
– Her kan man merke at det er menneskeverdet står i fokus, og at det er det både vi, og de islamske trossamfunnene står sammen om, sa hun til utrop.no.
Leder i Islamsk Råd Norge, Mehtab Afsar, mener samlingen har mye å si om sakens natur.
– Å stå opp mot ekstremisme er helt uavhengig av religion, kjønn og hudfarge eller etnisk tilhørighet. Ingen kulturer har rom for ekstremisme. Hva vis er her er en felles front mot holdninger som tar menneskeliv.
– Kommer Islamsk Råd til å gå nå for fullt inn i kampen mot ekstremisme?
– Islamsk Råd har alltid vært aktiv i kampen mot holdninger som bidrar til vold og hatytringer, svarte Afsar, sa han til utrop.no.
– En viktig mobilisering
Generalsekretær i LIM, Sylo Taraku, mente det har vært essensielt at norske muslimer mobiliserer og mobiliseres i kampen mot ekstreme krefter.
– Vi kan ikke la disse fortsette å ha initiativet. Nå er det på tide at den store tause majoriteten reiser seg og tar til motmæle. Ekstremistene skaper frykt blant majoriteten og ødelegger dermed også for norske muslimer. I dag har vanlige personer, politikere og imamer kommet hit til Eidsvolls plass for å si at man ikke lenger finner seg i dette.
Venstre-politiker Abid Q. Raja kalte samlingen for et historisk vendepunkt.
– Slik som jeg kan huske har det aldri skjedd at at muslimer vender andre muslimer ryggen. At tre unge kvinner tar initiativ til en demonstrasjon og at samtlige partiledere dukker opp, at både Stortingets presidentskap og så mange ulike organisasjoner viser seg.
Raja mener at det nå er viktig å skape noe videre ut av samlingen.
– Vi må fortsette kampen mot ekstremismen inntil de er drevet ut. Vi tok knekken på nazistene, vi tok knekken på rasistene, nå er det ekstremistene som står for tur, var hans klare budskap til utrop.no