- – Trikset er å gi litt faen - 30.07.2017
- For noen betyr sommeren tvangsekteskap - 24.07.2017
- Bryter med fordommer - 02.12.2016
– Hvis jeg satt med makten i Norge, ville jeg deportert alle muslimer og jeg ville ikke latt dem komme inn i landet, og det ville jeg skrevet inn i utlendingsloven. Det er et spørsmål om rikets sikkerhet, da islam er en alvorlig sikkerhetstrussel. Men bra for norske muslimer at jeg ikke sitter med makten ennå!
Slik lyder en av mange oppdateringer om islam som aktivist Kareem Amer har lagt ut på Facebook. Uttalelser av samme slag har han lagt ut over lengre tid.
Bakgrunnen er denne: I en artikkelserie i Aftenposten om frafall i islam intervjuet avisen fire norske personer med muslimsk bakgrunn om hvordan det er å stå fram som ikke-troende. De fortalte om hvilke reaksjoner de har blitt møtt med og hva de tenker om religionsfrihet og tankefrihet i dagens Norge. Artikkelen ble fulgt opp med saker som tok for seg ulike reaksjoner og andre perspektiver på og erfaringer med frafall.
I den forbindelse intervjuet Aftenposten også den egyptiske aktivisten Kareem Amer, som satt i fengsel i fire år i Egypt for sin politiske aktivisme. Amer forteller om sin fortid i en svært streng familie der han ble slått fordi han stilte spørsmål om religionen. Senere ble han fengslet fordi han skrev kritisk om islam på nettet. Han mottok også trusler, noe som har fortsatt her i Norge.
Kareem Amer var første egyptiske blogger som ble dømt til for islamkritikk. Aftenposten legger vekt på Amers kamp for ytrings- og religionsfriheten. Journalistene nevner imidlertid ikke at hans utfall mot islam og muslimer på Facebook er av et langt mer grovkornet kaliber enn det som kommer fram i samtale med avisen.
10.000 følgere
Utrop tar kontakt med Amer for å høre om hva han mener med oppdateringene på Facebook.
– Jeg var satt i fengsel i fire år i Egypt. Jeg vokste opp i en veldig konservativ familie og jeg kan Koranen utenat, jeg vet hva jeg snakker om når det kommer til disse tingene, sier 31-åringen og når vi spør om innleggene på Facebook.
Facebook-siden til Amer har over 10.000 følgere fra både Norge og utlandet og flere av innleggene er mildt sagt kontroversielle. Han skjuler ikke sin avsky mot religionen islam og muslimer som mennesker. Daglig er det oppdateringer om hvorfor islam ikke burde vært tillatt og hvorfor muslimer er nåtidens største trussel. På telefonen med Utrop er Kareem lavmælt og forsiktig – til stor forskjell fra hvordan han fremstår på sosiale medier.
– I dagens samfunn er alle fæle ting skapt av religion. For meg er islam en ekte trussel. Jeg kan ikke inngå en kompromiss på dette, svarer Amer på spørsmålet om han oppriktig står bak det han skriver på Facebook.
Farlige institusjoner
Amer forteller med et stort engasjement om hvorfor islam kan sees på som en farlig ideologi. Han forklarer blant annet at han anser institusjoner som Al-Azhar Universitetet (der han selv studerte) har stor betydning for det muslimske fellesskapet.
– De muslimske institusjonene (Al-Azhar, den saudi-arabiske staten journ.anm.) er representative for hele det muslimske fellesskapet. De har masse innflytelse, forklarer Amer når han blir spurt om hvor stor betydning disse institusjonene egentlig har.
Rettferdig kritikk
På telefonen med Amer leser Utrops journalist opp en oppdatering der han linker til en sak om den 14 år gamle amerikanske gutten som hadde bygget en klokke og blitt arrestert på skolen. I statusen skriver Amer følgende:
– La han og familien hans dra til helvete med den klokken han lagde propaganda om. Muslimer er en ekte sykdom, faen ta dem!!
– Er dette rettferdig kritikk av denne gutten og alle muslimer?
– Ja, dette er helt rettferdig kritikk. For meg er islam en reell fare, sier Amer.
Aftenposten: – Vi har gjort research
Når Utrop tar kontakt med Aftenposten, får vi først som svar at statusoppdateringene som Utrop viser til, er lagt ut etter at Aftenpostens sak ble publisert. Det skriver Håkon Borud, som er nyhetsredaktør i avisen, i en epost. Det finnes imidlertid en lang rekke statusoppdateringer fra før dette tidspunktet.
– Kareem Amer har en lang historie med islamfiendtlige utsagn. Har dere funnet dette i deres research?
– Vi har researchet Kareem Amers fortid. Han satt fengslet i fire år i Egypt for kritikk av islam og daværende president Hosni Mubarak, og ble karakterisert som samvittighetsfange av Amnesty International. En rekke organisasjoner, inkludert Amnesty, Reporters without borders og Human Rights Watch, engasjerte seg i saken hans. BBC, Huffington Post, New York Times og en rekke andre medier har skrevet om hans sak. Vi vurderte også at hans historie var verdt og fortelle. Det betyr ikke at Aftenposten deler alle hans meninger, skriver Håkon Borud i en epost til Utrop.