- Zahid får stipend fra Vestland fylkeskommune - 22.11.2024
- The War That Must Never Be Fought - 22.11.2024
- Ileni kan få årets Frivillighetspris - 21.11.2024
Statskanalen er klaget inn til Likestillings og diskrimineringsombudet (LDO) fordi de har nektet programledere å bruke kors, mens hijab blir tillatt for programleder. I tillegg har et opprop mot hijab i NRK blitt startet på opprop.net.
Klagen er sendt inn av Line Konstali, informasjonsleder i den norske misjonsorganisasjonen HimalPartner. Hun understreker at klagen er sendt inn av henne som privatperson.
– NRK må gjøre rede for retningslinjene sine. Hvorfor kan de nekte nyhetsankere å bære kors, samtidig som de lar andre programledere får bære hijab, sier hun til Vårt Land.
Bakgrunnen er en sak i november 2013, da NRK-programleder Si Kristin Sællmann fikk anmodninger fra ledelsen om å ikke bruke kors på TV. Saken endte med klagestorm til Kringkastingsrådet, der NRK fikk full støtte.
Ekstremismebekjemper
Faten ble offentlig kjent da hun holdt en appell på Youngstorget i Oslo i forbindelse med en demonstrasjon mot IS i 2014. Etter dette vant hun Bergesenstiftelsens ærespris for sitt engasjement og sin sterke stemme mot ekstremisme.
P3-redaksjonssjef Håkon Moslet sier til avisen at det er spesielle retningslinjer for programledere i nyhets- og debattprogrammer, der det er krav om et nøytralt uttrykk uten religiøse, politiske eller ideologiske symboler.
– I motsetning til et nyhetsanker, er Faten subjektiv. Hennes ståsted, som en ung, muslimsk jente kledd i hijab som taler deler av det muslimske miljøet midt imot, er åpenbart interessant, sier Moslet til avisen.
Vil bli kjent med partiene
Gjennom fire episoder skal Faten prøve å finne ut hvem som skal få hennes stemme.
– Min motivasjon er enkelt og greit at jeg ikke ønsker å stemme blankt ved årets stortingsvalg. Denne serien gir meg mulighet til å bli bedre kjent med partiene, og jeg ønsker å finne et parti som representerer meg og mine meninger, sier Faten til NRK.