Det britiske utenriksdepartementet (Foreign & Commonwealth Office) har bestemt at redningsoperasjoner ikke kan støttes fordi de “bare oppfordrer flere til å komme”, skriver avisen The Guardian.
Beslutningen har ført til skarpe reaksjoner fra flere hold. Italienske skip har gjennom operasjonen “Mare Nostrum” reddet omlag 150 000 mennesker siden Lampedusatragedien i oktober i fjor, da 500 mennesker omkom. Men nå skal “Mare Nostrum” skrinlegges. Enkelte EU-land har forpliktet seg til å stille fly og skip til rådighet, men Storbritannia er ikke ett av dem.
– Flere vil komme
– Vi støtter ikke de planlagte lete- og redningsoperasjonene i Middelhavet, skriver minister i Det britiske utenriksdepartementet, Baronesse Anelay, i et svar til The Guardian. Begrunnelsen er ifølge avisen at slike operasjoner vil medføre en “ikke tiltenkt 'pull-faktor'”, noe som igjen vil føre til at flere forsøker overfarten og dermed enda flere unødvendige dødsfall.
Flere europeiske innenriksministere innrømmer imidlertid at situasjonen på Middelhavet er dypt bekymringsverdig og at det er tegn til at den nåværende utviklingen vil fortsette og at situasjonen til og med kan stå i fare for å forverres.
– Flykter fra grusomheter
– Storbritannias regjering virker fullstendig uvitende om at verden er inne i den største flyktningkrisen siden andre verdenskrig, sier Maurice Wren i Det britiske flyktningrådet.
Hun reagerer på regjeringens beslutning.
– Folk som flykter fra grusomheter, slutter ikke å komme fordi vi ikke lenger kaster ut livbøyer til dem. Det å gå ombord i en skrøpelig båt i Libya vil også i fremtiden fremstå som en rasjonell beslutning hvis du flykter fra døden og landet ditt står i brann. Den eneste følgen av å trekke tilbake hjelpen vil være å se flere folk som unødig og skammelig mister livet ved Europas dørterskel, sier hun.