- Utrop brøt god presseskikk - 31.10.2024
- Utrops utgave 42 – 2024 er ute nå! - 30.10.2024
- Forside av utgave 42-2024 - 30.10.2024
Jødisk historie og nye fredsavtaler og konflikter i Midtøsten er blant temaene under årets Saladindager.
20. oktober 2020 – 28. oktober 2020
Arrangør: Litteraturhuset og Norli Litteraturhuset
Inngang: free
I år er det 75 år siden 2. verdenskrig tok slutt. Men så sent som forrige uke demonstrerte den nynazistiske grupperingen Den nordiske motstandsbevegelsen utenfor synagogen i Oslo under den jødiske feiringen jom kippur. 8 prosent av nordmenn vil ikke ha jødiske naboer eller venner, viser en undersøkelse fra HL-Senteret.
– I 75 år har vi sagt «aldri mer», likevel ser vi at antisemittismen og islamofobien øker, både i Norge og Europa. Vi vil ta opp kampen gjennom å øke kunnskapen om vår felles historie og styrke forståelsen for religiøse og etniske minoriteter, sier daglig leder ved Litteraturhuset, Susanne Kaluza.
Jødisk historie er et av hovedtemaene i årets program. Professor emeritus og forfatter Einhart Lorenz vil fortelle om jødenes historie i Europa i et foredrag på Litteraturhuset 21. oktober. Og elever på videregående skole kan fordype seg i Simon Strangers roman Leksikon om lys og mørke i et digitalt skolebesøk.
Dypdykk i historien
Historieprofessor Ussama Makdisi og forfatter Isabella Hammad bidrar også med nyskrevne foredrag. Førstnevnte forteller om det Osmanske rikets historie, og en periode som var preget av kulturelt og religiøst mangfold.
Hammad vil fortelle om sin kritikerroste roman Pariseren, som er inspirert av hennes egen bestefars reise fra Nablus i Palestina til Frankrike tidlig på 1900-tallet.
– Vi er utrolig glade for å ha med oss Makdisi og Hammad på årets program. Begge viser oss hva historien betyr for hvordan vi opplever verden i dag, og ikke minst: at dagens økende fremmedfiendtlighet ikke er noen naturlov, sier Åshild Lappegård Lahn, ansvarlig for Saladindagene.
Det blir også korte foredrag om blant annet ideologien bak islamisme og om den siste tidens utvikling i Midtøsten, med folkelige opprør i flere land og fredsavtaler i Trumps regi.
I tillegg blir det mulig å fordype seg i tematikken gjennom å lytte til et titalls foredrag og samtaler fra tidligere år på Litteraturhusets scener som nå er samlet som podcaster på en felles temaside.
– Litteraturhuset har arrangert Saladindagene siden 2009, og hele tiden hatt et særlig fokus på toleranse, religiøs sameksistens gjennom historie, politikk og samfunn i Midtøsten. For å dele denne kunnskapen med flere har vi nå samlet aktuelle innslag fra dette materialet og gjort det tilgjengelig for nye lyttere, sier Susanne Kaluza.