- Utrops utgave 48 – 2024 er ute nå! - 12.12.2024
- Forside av utgave 48-2024 - 12.12.2024
- Utrops utgave 47 – 2024 er ute nå! - 05.12.2024
Thursday, 29 October 2020
Youngs Oslo
Youngstorget 3, 0181 Oslo, Norway
Forlaget Res Publica lanserer i samarbeid med Tankesmien Agenda og Fagforbundet Noreena Hertz bok «Ensomhetens århundre. Hvordan finne sammen i en verden som splitter oss».
Forfatter Noreena Hertz er med oss i fra studio i London, før vi tar debatten hjem til Youngstorget og møter byrådsleder Raymond Johansen (AP), leder av Fagforbundet Mette Nord og psykolog og forfatter Peder Kjøs til panelsamtale. Samtale ledes av Sigrun Aasland fra Tankesmien Agenda.
Dørene åpner kl. 07:30 – programmet starter kl. 08:00.
Arrangementet er gratis og åpent for alle, men grunnet smittevernstiltak er det begrenset kapasitet og man må ha en gratis billett fra Ticketco for å delta. https://respublica.ticketco.events/no/nb/e/ensomhetens_aarhundre_velkommen_til_boklansering_med_panelsamtale
Arrangementet vil bli strømmet.
OM BOKEN
Ensomhet er et massivt samfunnsproblem i det 21. århundre, mener Noreena Hertz. Tre av fem voksne amerikanere regner seg som ensomme og Norge er et av landene i verden der flest bor alene. Dette påvirker vår mentale helse, og øker faren for hjertesykdom, kreft, demens og andre livstruende lidelser. Ensomhet er like ille for helsen som å røyke 15 sigaretter om dagen, og den gjør oss mindre empatiske.
Når felleskapene forvitrer får det også store politiske og økonomiske konsekvenser. Krisen skyldes flere tiår med nyliberal politikk som rasert viktige institusjoner i samfunnet og endret arbeidslivet totalt. Følelsen av å bli ekskludert har bidratt til polarisering og ekstremisme i mange land. Sosiale medier og ny teknologi gjør oss også mer isolerte og fremmede overfor hverandre. Dette er ikke blitt noe bedre med koronapandemien som rammet verden våren 2020.
Forfatter Noreena Hertz har reist verden rundt for å avdekke de skadelige konsekvensene av ensomhet. Hun mener vi må gjenoppta kontakten med familie, venner, kolleger og naboer, men også med institusjonene våre og selve den demokratiske prosessen. «Dette er ensomhetens århundre, men slik trenger det ikke å være. Vi har fremtiden i våre hender.»
Boken er oversatt av Lene Stokseth.