- Utenlandske lastebilsjåfører får Vegvesen-app på engelsk - 22.12.2024
- Ny rapport kritisk til forholdene i greske flyktningleire - 21.12.2024
- Mer midler til Mela-huset etter budsjettforlik - 20.12.2024
Nå kommer filmen om eldre skeive. De av oss som for 50 år siden ble oppfattet som kriminelle avvikere, blir nå seniorer i et mer åpent samfunn. Det er klart for premiere 24. juni under Oslo Pride.
– I møte med helsevesenet er det viktig for meg at de forstår at jeg er en ganske normal person, på min måte, sier Birna Rørslett i filmen.
I dokumentarfilmen «Gammel og skeiv» møter vi tre voksne, skeive par. Britt Lie og Solvår Foss som bor på Kampen Omsorg+, Axel Horn og Svein Hagesæter er godt voksne bønder, som vi møter igjen etter et innslag i NRK-programmet Sosialkanalen (1989) og Birna Rørslett (Forbundet for transpersoner i Norge – FTPN) og Ruth Eckhoff deler sine historier.
I den nye filmen får vi innblikk i parenes livsfortellinger og kjærlighetshistorier. Vi får høre om identitetsutvikling, erfaringer med stigmatisering som skeive opplever, og tanker om å bli gammel i et samfunn der det fortsatt finnes negative holdninger til både eldre og skeive.
Positivt bidrag
– Helsearbeidere skal glemme hva slags forestillinger de har, de skal være åpne og nysgjerrige på hva dette er for noen ting, og tenke at jeg innerst inne er som alle andre, sier Rørslett i filmen, og understreker mye av hensikten med den.
– Målet med «Gammel og skeiv» er å skape forståelse for og øke kompetansen om skeive livsløpserfaringer, blant annet i eldreomsorgen, sier Janne Bromseth i Skeiv kunnskap, FRI Oslo Viken.
Bromseth sier filmen framfor alt viser eksempler på «beste praksis» når det gjelder tiltak for eldre skeive, som en inspirasjon til inkluderende og normbevisst helse- og omsorgsarbeid.
Regnbuetreff – viktig tiltak
Filmen viser at sosiale tiltak for å motvirke ensomhet er viktig for å bidra til bedre helse og livskvalitet blant skeive eldre. Filmen viser fellesskapet i «Regnbuetreff» – et samlingssted for skeive i alderen 50+, et treff i Oslo som FRI og Kirkens Bymisjon har tilrettelagt i samarbeid siden 2016.
– Vi ser at det er spesielt viktig for folk å møtes i senioralder, for å oppleve åpenhet, trivsel og å kunne dele felles erfaringer og utfordringer. Dette er vesentlig forebygging for god helse, sier virksomhetsleder i Kirkens Bymisjon Sol Gangsaas, som også deltar i filmen.
Filmen om skeiv aldring er et samarbeidsprosjekt mellom FRI Oslo Viken, Kirkens Bymisjon og Zacapa Film, med støtte fra Stiftelsen Dam.
Sted: Pride House/Mela-huset, Mariboesgt 8
Tidspunkt: 24.06, kl. 18-19.30